07:33, sob, 20. Apr

Na Ptuju bodo prenavljali mestno tržnico





Mestna tržnica na Ptuju je tako po besedah domačinov, kot tudi vodstva občine, potrebna prenove. Na današnji javni predstavitvi strokovnih podlag za prenovo, so svoje idejne zasnove predstavili trije arhitekturni biroji. Ker je bila razprava javna, so ji prisostvovali tudi prebivalci Ptuja, ki so prav tako predlagali nekatere rešitve.

razprava mestna tržnica ptuj

Znotraj prenove tržnice, nameravajo celovito preurediti tržni prostor in na ta način združiti celotni prostor trga, ki ga razdvaja parkirišče na eni strani in cesta na drugi. V vseh treh arhitekturnih birojih, Umarh d.o.o. Ptuj, Ark Arhitektura Krušec in Atelje Vozlič, je ideja enaka. Odstranitev javnega prometa, umik parkirišča, povečati zelenje ob trgu in trg umestiti v celoto mesta. Vse ideje predvidevajo izgradnjo nekaj pokritih lokalov in možnost prekritja tržnice z zložljivo streho. Na ta način bi se tržnica lahko uporabljala tudi za koncerte in razne prireditve.

Ena izmed rešitev, ki jih ponujajo arhitekti je odprava visokega zidu, ki meji na Prešernovo ulico. Zid bi nadomestili z amfiteatralnim stopniščem. Mestno tržnico bi tako preuredili v tako imenovano dnevno sobo. Torej, da je dopoldan kot tržnica, popoldan pa bi bila namenjena prireditvam ali koncertom.

Na javni razpravi so se domačini strinjali s prispelimi rešitvami, jih podprli in tudi samo predlagali še dodatno zelenitev tržnice. So se pa strinjali, da lahko prostor ponudi veliko več. Da se ga lahko tudi koristi bolj in da ima potencial.

Na mestni občini Ptuj so tovrstno pot izbrali z namenom, da vidijo mnenje domačinom in vseh deležnikov, ki bodo tudi kasneje sodelovali v zgodbi mestne tržnice. Na ta anketni način izbire pravega ponudnika rešitev oziroma arhitekta, ki bo ponudil najbolj realno, preprosto in cenovno ugodno rešitev, bodo vsekakor izbrali najboljšo. Po potrebi bodo najboljšo idejo tudi dopolnili z rešitvami preostalih dveh avtorjev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.