13:52, čet, 28. Mar

Na Ptuju bodo z osrednjo slovesnostjo obeležili 1950 let





Dogajanje na Ptuju je letos v znamenju praznovanja 1950-letnice prve pisne omembe najstarejšega slovenskega mesta v antičnem literarnem viru. Osrednji dogodek bo pod sloganom Vivat Poetovio! drevi potekal na dvorišču minoritskega samostana, ko bodo na slovesnosti hkrati obeležili občinski praznik. Zbrane bo nagovorila županja Nuška Gajšek.

Vir: Facebook stran Pokrajinski muzej Ptuj Ormož
Vir: Facebook stran Pokrajinski muzej Ptuj Ormož

Kot je pred dogodkom povedala Gajškova, želijo Ptujčanke in Ptujčane še posebej opomniti na izjemno bogato zgodovino mesta ter na kulturno dediščino, ki jim je bila dana, hkrati pa poudariti ponos ter pripadnost mestu, v katerem živijo.

V prazničnem letu sicer želijo javnosti približati za mesto izjemno pomemben dogodek iz leta 69, ko je na vojaškem posvetu general Mark Antonij Prim v znamenitem govoru prepričal ostale poveljnike, da so za cesarja potrdili Vespazijana. Dogodek opisuje rimski zgodovinar Tacit v svojem delu Historiae, kjer je Poetoviona prvič omenjena v literaturi.

Vrhunec praznovanja bo predstavljala osrednja slovesnost ob prazniku Mestne občine Ptuj, s katerim se spominjajo izdaje drugega statuta mesta Ptuj 5. avgusta 1513. Še pred slovesnostjo bo ob 13. uri potekala tudi slavnostna seja mestnega sveta.

Ptujska občina je v sodelovanju z domačimi ustvarjalci in umetniki pripravila vrhunsko umetniško produkcijo, pod katero se kot režiserka podpisuje Branka Bezeljak. Njena ekipa napoveduje edinstveni dogodek, preplet vrhunske glasbe in likovno-gledališko-arheološke instalacije z igralcema Zvezdano Mlakar in Tadejem Tošem, Teatrom III, Projektnim združenim zborom Ptuj 1950 pod vodstvom Mihaela Roškarja, Pihalnim orkestrom Ptuj in otroci Vrtca Ptuj ter osnovnošolci.

“V kulturno-umetniškem programu sem k sodelovanju povabila uveljavljene umetnike, rojene na Ptuju. Slavo Ptuja nosijo s seboj po svetu in s tem svet privabljajo k nam. Želela sem poudariti, da se ob tako častitljivi obletnici na Ptuju soočamo s tem, da je ena od najpomembnejših arheoloških zbirk v Sloveniji nedostopna, tako za strokovnjake kot laično javnost,” pravi Bezeljakova.

Osrednji glasbeni gost bo domačin Žan Tetičkovič, v New Yorku živeči tolkalist, producent, teoretik ter večkrat nagrajeni skladatelj in diplomant tamkajšnje priznane akademije za jazz in sodobno glasbo. Na slovesnosti bo dirigiral krstni izvedbi svojega koncerta za godalni sestav Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.