10:15, pet, 29. Mar

Na Ptuju danes pričetek 56. Kurentovanja





S tradicionalnim 14. polnočnim kurentovim skokom na domačiji nekdanjega princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju se bo na Ptuju tudi uradno začelo 56. Kurentovanje. Eden večjih etnografskih festivalov v tem delu Evrope bo potekal od 2. do 9. februarja, slovesno odprtje s predajo oblasti princu karnevala pa bo v sredo pred mestno hišo.

kurentov skok na budini (1)

Organizacijo dogodka je letos v celoti prevzela ptujska mestna občina, ki je k pripravi programa povabila tudi vse dosedanje partnerje. Kljub dejstvu, da je letošnji program krajši kot običajno, na prireditvah skupaj pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Vrhunec vsega dogajanja bo znova nedeljska mednarodna povorka, na kateri se vsako leto zbere več desettisoč ljudi.

Po besedah predsednika organizacijskega odbora Branka Brumna bodo z letošnjim Kurentovanjem še utrdili poslanstvo ohranjanja in predstavljanja barvite in bogate domače in svetovne etnološke dediščine ter pustnih tradicij ptujskega območja s kurentom na čelu, ki pričajo o tesni povezanosti ljudi z naravo in tokom letnih časov.

“Pomen tega bogastva želimo približati mladim ter s tem spodbujati ohranjanje in negovanje tradicije v prihodnje ter povečati zavedanje, prepoznavnost in javno dostopnost. Kmalu pričakujemo tudi priznanje Unesca, ki bo kurenta umestil na seznam svetovne kulturne dediščine,” je dejal Brumen in dodal, da bo program, ki bo sestavljen iz etnografskega, karnevalskega in umetniškega dela, vnovič poln presežkov, ostaja tudi železni repertoar najbolj obiskanih prireditev.

V sedmih dneh se bo na Ptuju in v okolici zvrstilo več kot 90 različnih pustnih dogodkov. Samo na nedeljski povorki pričakujejo več kot 80 skupin, od tega 25 skupin z več kot 500 kurenti. Gostovalo bo 17 skupin iz evropskega in afriškega prostora, celo manjša skupinica s Karibov, kot vselej pa bo znova prisotnih sedem najbolj znanih pustnih likov iz slovenskega prostora.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.