01:30, čet, 4. Jul

Na Ptuju prodajna razstava ptujske umetnice





V Galeriji Luna na Ptuju danes odpirajo prodajno razstavo ptujske umetnice Rozine Šebetič. Razstavljene bodo tako krajine kot tudi zadnji cikel Panta rei, ki govori o življenjski energiji in umetničinem osebnem spoznanju, da smrt ne pomeni konca, ampak le nadaljevanje naravnega cikla življenja.

Rozina Šebetič (1927-2021) je bila ptujska slikarka, likovna pedagoginja in mentorica številnih ustvarjalcev. “Na Ptuju se je spominjamo kot redne udeleženke kulturnih dogodkov in osrednje likovne ustvarjalke v našem okolju, ki je razdajala in širila svojo ljubezen do umetnosti sprva kot učiteljica likovnega pouka nato pa kot močno izrazna slikarka,” so sporočili z Mestne občine Ptuj.

Slikarsko ustvarjanje Rozine Šebetič je bilo zelo plodno, saj je zapustila veliko slik, akvarelov, grafik in risb. Najraje je slikala zunaj v naravi, v kateri je našla navdih za ustvarjanje.

“Razgibana pokrajina Slovenskih goric in Haloz nam kaže slikarkino ljubezen do rodne grude, iz katere izhaja tudi pri slikanju abstraktnih slik,” so še navedli ob razstavi, ki bo na ogled do konca avgusta.

Rozina Šebetič, rojena Borko, je leta 1948 opravila sprejemni izpit za Šolo za umetno obrt v Ljubljani in se vpisala na njen slikarski oddelek. Po petem letniku leta 1953 je opravila diplomski izpit iz dekorativnega slikarstva pri profesorju Zoranu Didku.

Od leta 1953 je poučevala likovni pouk na Čipkarski nadaljevalni šoli v Idriji, po njeni ukinitvi leta 1955 pa se je zaposlila na Ptuju. Najprej je poučevala na nižji gimnaziji, ki pa je bila leta 1958 ukinjena, zato je pričela poučevati na Osnovni šoli Tone Žnidarič in Osnovni šoli Jože Lacko, ki sta se leta 1961 združili v enotno šolo Tone Žnidarič, sedanjo Mladiko.

Od leta 1958 je bila tudi pomožna okrajna inšpektorica za likovni pouk in od leta 1962 strokovna sodelavka Zavoda za prosvetno-pedagoško službo Ptuj. Ob delu je leta 1965 diplomirala na Pedagoški akademiji v Mariboru pri profesorju Maksu Kavčiču.

Leta 1984 se je upokojila in se še bolj posvetila slikarstvu. Prvič je samostojno razstavljala v dvorani ptujske bolnišnice leta 1979. Več let je vodila likovno sekcijo Delavsko prosvetnega društva (DPD) Svoboda Ptuj, od leta 1997 do leta 2013 pa je bila mentorica likovne sekcije Društva upokojencev Ptuj.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.