14:45, čet, 28. Mar

Na Ptuju razstava srbskega umetnika romskih korenin Zorana Tairovića





V ptujski mestni galeriji bodo zvečer odprli razstavo priznanega srbskega umetnika romskega porekla Zorana Tairovića z naslovom Velika arkana. Gre za ciklus slik in predstavitev avtorskih filmov multimedijskega umetnika iz Novega Sada, ki se ob slikarstvu ukvarja tudi s kiparstvom, glasbo in filmom. Razstava bo na ogled do 30. oktobra.

Hkrati z razstavo bodo v soboto v stalno zbirko Mestnega gledališča Ptuj umestili Tairovićevo likovno delo Orfej in Euridika ter predvajali projekcijo filma Lex Homeless, katerega avtor, režiser in scenarist je prav srbski umetnik.

Kreativno povezovanje Tairovića z mojstri slikarstva

Slikarski ciklus Velika arkana je nastal po zaslugi avtorjevega dobrega poznavanja umetnosti mojstrov različnih obdobij, pa tudi njegove sposobnosti, da se naveže na korpus simbolističnega ustvarjanja in istočasno oblikuje lasten način izražanja. Dobrim poznavalcem umetnosti ne bo ušlo kreativno povezovanje Tairovića z mojstri slikarstva, kot sta Antonio Solari ali Antonio Mancini Zingara, predstavnika napolitanske šole, pa tudi umetnikov od baročnega mojstra Caravaggia do Otta Müllerja in Pabla Picassa.

Leta 1966 rojeni Zoran Tairović je po izobrazbi akademski slikar in doktor interdisciplinarnih študij menedžmenta v uporabni umetnosti, sicer pa multimedijski umetnik in aktivist. Prejel je več mednarodnih priznanj za slikarstvo, je avtor prve romske opere in muzikala, pa tudi različnih nagrajenih dokumentarnih filmov. S svojimi umetniškimi performansi je sodeloval na številnih festivalih doma in po svetu. Tairović je tudi idejni vodja mednarodnega festivala dokumentarnega filma z romsko tematiko FROM, ki vsako leto poteka v vojvodinskem mestecu Mali Iđoš.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.