01:27, čet, 4. Jul

Na Ptuju se začenja festival Art Stays, in sicer v 20. izdaji z naslovom Postprodukcija





Na Ptuju se danes začenja 20. festival sodobne umetnosti Art Stays, ki bo do 18. septembra predstavljal dela domačih in tujih umetnikov, od perspektivnih mladih upov do velikih imen sodobne umetnosti, kot so Ai Weiwei, Yoko Ono in Monira Al Qadiri. Jubilejna izdaja nosi naslov Postproduction (Postprodukcija) in se ozira nazaj in naprej.

Program, ki sta ga režirala in kurirala Jernej Forbici in Marika Vicari, ima dve vsebinski rdeči niti oziroma dva vodilna tematska sklopa, ki se med sabo navezujeta.

Prvi sklop se posveča 20-letni zgodovini festivala in predstavlja likovna dela, nastala na prejšnjih edicijah festivala. “Jubilejno leto namreč razumemo kot priložnost in odgovornost, da s ‘postprodukcijo’ dvajsetletnega delovanja analiziramo dosedanje delo in začrtamo nove smernice razvoja festivala in njegovih produktov, v smeri kontinuitete in še večje implementacije Art Staysa v ponudbo/podobo/življenje regije in lokalne skupnosti,” sporočajo iz kulturno umetniškega društva Art Stays.

Osrednja razstava v Galeriji mesta Ptuj z naslovom Postprodukcija I zraven del, nastalih na festivalu, vključuje najbolj “ikonične” umetnike in dela, ki so zaznamovala razvoj festivala. Med njimi so instalacije, fotografije, slike, video posnetki, dokumentacija in druga dela imen, kot so Marko Batista, Nemanja Cvijanović, Dušan Fišer, Jaša, Matthias Langer, Robin Meier, Noriko Obara, Fernando Prats, Marek Schovanek in Santiago Sierra.

Razstava Postprodukcija II, predstavlja nove večplastne skulpture in inštalacije umetnikov

Izbor del s pričujoče razstave je bil letos spomladi predstavljen tudi v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

Razstava Postprodukcija II, ki jo danes odpirajo v Dominikanskem samostanu na Ptuju, predstavlja nove večplastne skulpture in inštalacije umetnikov, ki so sodelovali in bili prisotni že na preteklih izdajah festivala in ki so zdaj razvili ali dokončali prejšnje projekte. Med drugim sodelujejo Janet Bellotto, Lynn Book, Johann Feilacher, Robert Jurak, Alice Zanin in Gabrijel Berlič.

V sobanah Ptujskega gradu se odpira razstava Postprodukcija III s figuralnimi skulpturami italijanskih umetnikov Michelangela Gallianija, Marike Ricchi in Valerie Vaccaro ter japonsko abstrakcijo Toruja Hamade. Poljski režiser Lech Majewski sodeluje s celotno postavitvijo Brueglove suite iz Beneškega bienala.

Miheličeva galerija gosti Postprodukcijo IV. Ta je posvečena predstavitvi izbora kiparskih, slikarskih in fotografskih del, ki so jih v rezidenci na Ptuju ustvarili umetniki, sodelujoči v preteklih izdajah.

Razstava Postprodukcija VI v Galeriji Magistrat predstavlja zgodovino festivala Art Stays, medtem ko z razstavo Postprodukcija V v razstavišču Knjižnice Ivana Potrča obujajo intervencije umetnikov Pavla Formana in Manfreda Moorkampa iz leta 2005 ter projekt sodelovanja likovnih akademij.

Drugi tematski sklop 20. festivala Art Stays vključuje razstavni projekt Postprodukcija VII z umetniki, kot so Costantino Ciervo, Nicolo Masiero Sgrinzatto, Janet Bellotto, Bojan Golčar in Stojan Kerbler.

V naslednjih dneh bodo med drugim predstavili instalacijo

“Vsi so zaznamovali ptujsko umetniško okolje z vzpostavljanjem novih družbenih in komunikacijskih procesov v lokalni skupnosti prek umetniških rezidenc in svojega dela in bodo na aktualni ediciji izvedli, razširili ali dokončali svoje projekte. Hkrati smo na Ptuj povabili avdiovizualne umetnike iz preteklih izdaj, ki bodo s svojo fotografsko ali video produkcijo preučevali in predstavljali razvoj ali propadanje našega mesta, kot v primeru Matthiasa Langerja in Felipeja Aguile,” pojasnjujejo organizatorji.

Uradno odprtje festivala bo danes ob 19. uri z odprtjem razstave v Dominikanskem samostanu. Sledil bo avdio vizualni performans Post-opera umetnic Lynn Book, Muzikačaka, Transversal project in Beti Bricelj v dvorani samostana. Večer bodo zaključili s koncertom skupine Koala Voice na odru na Slovenskem trgu in video-mapiranjem Mestnega gledališča Ptuj italijanske skupine Movimento Creative Label.

V naslednjih dneh bodo med drugim predstavili instalacijo na hribu Ptujskega gradu Free All Costantina Cierva in videomapiranje Orfejevega spomenika, ki so ga ustvarili člani skupine Movimento Creative Label. V novi luči bosta zaživela tudi projekta Vibravoid Nicola Masiera Sgrinzatta iz leta 2020 ter velika instalacija ulične umetnosti Jakoba Tolstrupa iz leta 2012.

V Galeriji FO.VI v Strnišču bo razstava Postprodukcija VIII Maruše Štibelj, na Haldi pa umetniška intervencija v naravi in polet z balonom umetnika Jaše.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.