10:03, tor, 16. Apr

Na Ptuju se začenja slovensko obarvan 12. festival Arsana





Na Ptuju se danes začenja osrednji del festivala Arsana, ki bo najstarejše slovensko mesto tudi to poletje že 12. leto zapored spremenil v stičišče glasbenih umetnikov.

Vir: Festival Arsana

Najstarejše slovensko mesto Ptuj se meseca julija že vrsto let spreminja v svetovno stičišče glasbenih umetnikov iz različnih koncev sveta, kjer koncerte vrhunske klasične, jazz, etno, world, rock, instrumentalne in vokalne glasbe nadgrajujejo še poulično dogajanje, oder mladih, otroški glasbeni festival, glasba v mestu, odprta kuhna in bogat spremljevalni program.

Festival Arsana je v dosedanjih enajstih različicah z več kot 7.500 dogodki na številnih prizoriščih mestnega jedra gostil že več kot 8.000 umetnikov in privabil preko 300.000 obiskovalcev. Tokrat bo na Ptuju med 24. in 30. julijem 2020 potekal že 12. festival Arsana, ki bo letos zaradi nove normalnosti izjemoma, a s ponosom 100-odstotno slovenski.

Uvodni del Arsane so sicer pripravili že konec junija, ko so se zaradi epidemije morali odreči opernemu večeru na Panorami, ki je zadnja leta naznanjal omenjeni glasbeni festival, so pa zato v ormoški grajski pristavi pripravili koncert zasedbe Tango Story, nastale kot projekt Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, ki se ji je kot pevska gostja pridružila Irena Yebuah Tiran. Osrednji del danes začenjajo s koncertom Blaža Švagana in tria Sound in Time v hotelu Mitra, ob 22. uri pa bo na Slovenskem trgu brezplačen koncert zasedbe The Golden Frets, ki izvaja legendarne hite starega in novega rocka. Mnoge dogodke bo možno prvič spremljati tudi preko live- stream-a.

Za otvoritev festivala v nedeljo gostijo Big Band RTV SLO pod taktirko dirigenta Tadeja Tomšiča, ekskluzivno s solisti Klemnom Slakonjo, Majo Keuc, Ano Soklič, Alenko Godec in Rudijem Bučarjem. Glasbene večere nadaljujemo s poklonom kralju rock&rolla, Elvisu Presleyu, s HEARTBREAK HOTEL: Oto Pesner & Uroš Perić feat Bluenote Quartet, pa 1 na 1: Gušti & Tomi Meglič v magičnem dialogu prvakov slovenskega koncertnega rocka, Arsano 2020 pa v Minoritih zaključujemo z Vlado Kreslinom, ki bo skupaj z izbranimi gosti pokazal, da rock&roll v Beltincih zveni drugače kot v Nashwillu.

Mladi virtuozi bodo nastopili v Slavnostni dvorani Ptujskega gradu: v ponedeljek Recital violinistke Ane Julije Mlejnik in pianistke Tanje Činč, v torek sledi Godalni kvartet Ameba, dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter v sredo Godalni kvartet Emona. Glasba v mestu bo letos zvenela v hotelu Mitra, kjer bodo igrali Blaž Švagan trio: Vladimir Kostadinović & Stefan Bartuš, naslednji teden pa v Muzikafe Momento Cigano.

V dominikanskem samostanu bosta zavzela svoj prostor domačina in stalna gosta festivala Tadej Toš in pripovedka Kurent Liljane Klemenčič z prešernovim nagrajencem Stojanom Kerblerjem v interaktivni izvedbi. Na Slovenskem trgu pa bodo kot že uveljavljeni brezplačni dogodki na prostem Oder mladih kar sedem večerov zaporedoma zastopali: The Golden Frets, Katarina Samobor & Jure Pišek, Sain Duet, Hinotama, Rock maraton glasbene šole Instrumental.ko ter Vokalna šola Arsana in Zaključek poletne glasbene šole, ki bo trajala tri dni in povsem dopolnila letošnji otroški glasbeni festival v ustvarjalnih delavnicah, glasbenih pravljicah ter artističnih predstavah.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.