12:50, pet, 29. Mar

Na Ptuju slovesno ob 150-letnici tamkajšnjega gasilskega društva





Ptujska mestna občina skupaj s Prostovoljnim gasilskim društvom Ptuj drevi v dominikanskem samostanu pripravljata slovesno akademijo ob 150-letnici društva. Slavnostna govorka ob obeležitvi dolgoletne tradicije gasilstva na Ptujskem bo županja Nuška Gajšek, v kulturnem programu pa bodo nastopili pevci vokalnega kvarteta Arsana.

Najstarejše slovensko mesto je precej zgodaj, že sredi 17. stoletja, dobilo prvi predpisan požarni red, dobra osnova organizirane požarne obrambe pa ptujsko društvo uvršča med prva, ki so pričela leta 1869 s postopkom za registracijo pri Štajerskem deželnem namestništvu v Gradcu, kjer je bila leta 1870 tudi odobrena njegova ustanovitev.

Ustanovitev v začetku septembra 1869 

Zasluga za ustanovitev društva gre Francu Wibmerju in Leopoldu Belanu, ki sta se v začetku septembra 1869 udeležila splošnega avstrijskega gasilskega dneva v Celovcu in se seznanila s takrat modernim gasilstvom. Še istega leta sta ustanovila pripravljalni odbor za ustanovitev društva, ki je takoj začel zbirati denar in prijave za pristop članov ter naročil nekaj orodja.

Ustanovni občni zbor je potekal 3. marca 1870, v društvo pa se je včlanilo 34 meščanov, ki so takoj pričeli z delom. Na prvi požar, ki je bil na Bregu, so odhiteli še istega leta. Leta 1876 je društvo kupilo novo prenosno črpalno brizgalko, leta 1877 pa so gostili okrožni gasilski dan, ki se ga je udeležilo 580 gasilcev oziroma 63 društev iz Štajerske, Hrvaške in Ogrske.

Želijo slediti tehničnem napredku

Ob stoletnici leta 1970 je društvo pripravilo veliko proslavo z geslom, osem let pozneje pa so se preselili v novi gasilski dom. Še danes si prizadevajo slediti tehničnemu napredku in posodabljajo svoj vozni park. Ob avtomobilih in gasilskih vozilih za potrebe reševanja in tehničnih intervencij na ali v vodi uporabljajo tudi tri plovila.

Prostovoljno gasilsko društvo Ptuj je eno izmed najstarejših gasilskih društev v Sloveniji. Danes šteje okoli 130 članov, od tega skoraj 60 operativnih. Ti so vključeni v gasilsko enoto, ki je kategorizirana v peto kategorijo in kot osrednja enota skrbi za požarno varnost mesta in okolice.

V letu 2020 so našteli 140 intervencij, med temi 46 prometnih nesreč, 25 požarov, v 53 primerih so nudili tehnično pomoč in pomagali pri 16 nesrečah z nevarnimi snovmi.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.