09:23, sre, 7. Avg

Na Ptuju vse pripravljeno za 27. Dobrote slovenskih kmetij





Organizatorji letošnje 27. državne razstave Dobrote slovenskih kmetij, ki se na Ptuju začenja v četrtek, so tik pred zaključkom ocenjevanj. Kot je povedal vodja razstave Peter Pribožič, se bo letos predstavilo okoli 650 slovenskih kmetij s 1304 izdelki, med njimi so že doslej izbrali 950 dobitnikov priznanj in 58 znakov kakovosti.

13221474_504938219700602_8362803144043525448_n

Dogodek v najstarejšem slovenskem mestu vsako leto pripravlja Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj, pri njem pa sodelujejo javne kmetijsko-svetovalne službe vseh slovenskih območnih zavodov, ki so poskrbele za prijave kmetij in za to, da so njihovi izdelki prišli do ocenjevalnih komisij.

“Prvič doslej se ocenjevanju pridružuje slovenski med, temu primerno pa bo v sodelovanju s čebelarsko zvezo obarvan tudi program, zlasti v petek,” je o največji novosti letošnje razstave, ki jo bodo slovesno odprli v četrtek dopoldne, na novinarski konferenci danes na Ptuju povedal Pribožič.

Med ostalimi dogodki je izpostavil četrtkovo srečanje kmetijskih svetovalnih služb s predstavniki kmetijskega ministrstva ter dan Haloz, petek bo poleg čebelarjev namenjen še najmlajšim in domači obrti, sobota pa predstavitvi starodobnih traktorjev in kmetijske mehanizacije ter nastop folklornih skupin.

S podelitvijo priznanj bodo začeli v soboto popoldne, ko bodo razglasili rezultate za vina, suho sadje, sokove, olja, kise, sadjevce, marmelado, konzervirano zelenjavo, kompote in žganja, v nedeljo, ki jo bodo zaključili s praznikom sira, pa bodo priznanja razdelili še za izdelke iz žit ter mesne in mlečne izdelke.

Po besedah vodje sektorja za kmetijstvo in gozdarstvo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije Antona Jagodica je razstava na Ptuju eden najpomembnejših dogodkov tudi za zbornico, zato jih veseli napredek, ki ga kmetije dosegajo v kakovosti dobrot.

“Marsikatera kmetija se je skozi sodelovanje na razstavi vzpostavila kot zelo dobra in prepoznavna v slovenskem prostoru, kmetje pa vse bolj dokazujejo, da ne le, da poskrbijo za kmetijski pridelek, pač pa ga znajo tudi kakovostno predelati in prodati,” je dejal Jagodic.

Dogodek na Ptuju so podprli tudi v Zadružni zvezi Slovenije, ki združuje 14.000 kmetij v 62 zadrugah iz vse Slovenije, v katerih je zaposlenih okoli 3000 ljudi. Kot je povedal direktor Bogdan Štepec, zadruge odkupijo praktično 80 odstotkov vse v Sloveniji pridelane hrane.

Pomena vsakoletne razstave na Ptuju se zaveda tudi tamkajšnji župan Miran Senčar, ki je dejal, da gre za prireditev z eno daljših tradicij v mestu, ki ima velik pomen. “Na Dobrote slovenskih kmetij pride med osem in desettisoč ljudi iz vse Slovenije in tudi iz tujine, kar je pomembno za promocijo Ptuja. Mogoče tega v preteklosti nismo dovolj izkoristili, bomo pa za to poskrbeli v prihodnje,” je dejal Senčar.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.