04:50, sob, 20. Apr

Na računalniški olimpijadi zmagal slovenski dijak





Benjamin Bajd je Sloveniji priboril prvo zlato medaljo na računalniški olimpijadi, je sporočila Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

V Indoneziji v Yogyakarti se je z zaključno slovesnostjo in podelitvijo odličij zaključila 34. mednarodna računalniška olimpijada (IOI 2022), ki je potekala med 7. in 15. avgustom. V konkurenci 349 dijakov iz 88 držav je član naše ekipe štirih dijakov Benjamin Bajd, osvojil zlato odličje, so zapisali pri zvezi. Odkar Slovenija sodeluje na mednarodni računalniški olimpijadi, je to prvo zlato odličje za našo državo.

Barve Slovenije so v Yogyakarti zastopali Benjamin Bajd (Gimnazija Kranj) in Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka), ki se programiranja učita v Zavodu za računalniško izobraževanje (ZRI), Matija Likar (II. gimnazija Maribor) in Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). V tednu olimpijade so imeli mladi programerji s celega sveta dva dni tekmovalna, kjer so programirali po pet ur. Na koncu sta največ znanja pokazala kitajska programerja, ki sta si delila prvo mesto. Ekipo je v Indoneziji spremljal Marko Poženel, vodja ekipe in mentor.

Benjamin je dopolnil svojo zbirko odličij tudi z zlatom. Prvič se je olimpijade udeležil leta 2019 v Bakuju in osvojil bron. Naslednji dve leti sta olimpijadi potekali na daljavo iz Singapurja. Leta 2020 je prav tako osvojil bron, leta 2021 pa je že posegel po srebru. Svoje znanje v programiranju pa je letos okronal z zlatom.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.