02:30, ned, 28. Jul

Na Ravnah so odprli novo stavbo SŠ Ravne





Na Ravnah odprli največjo letošnjo naložbo šolskega ministrstva v srednje šolstvo

Na Ravnah na Koroškem so danes odprli več kot sedem milijonov evrov vredno novo stavbo Srednje šole Ravne. To je največja letošnja naložba ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v srednje šolstvo, je ob odprtju dejal pristojni minister, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo. Pridobitve je zelo veselo tudi gospodarstvo, saj tehničnih kadrov primanjkuje.

Srednja šola Ravne

Največja letošnja naložba šolskega ministrstva v srednje šolstvo je po besedah Pikala izjemno pomembna za koroško okolje, saj ima Srednja šola Ravne poleg ravenske gimnazije dolgo tradicijo in predvsem daje boljše možnosti za poklicno izobraževanje, ki je v Sloveniji v rahlem vzponu, je dejal minister.

Ob pozitivnih čustvih glede izgradnje nove šole na Ravnah pa je Pikalo izrazil željo, da bi država imela več posluha in da bi zgradila še kakšno “prepotrebno šolo”. Ravenska šola je namreč letos edina novozgrajena šola poleg tiste, ki nadomešča pogorelo šolo v Kočevju, je dejal minister, ki tako s področjem naložb ni zadovoljen.

Kot pravi, v državi ni posluha za vlaganja v šolstvo, ki je po njegovem daleč najbolj perspektivno področje. Dejal je, da ni prihodnosti države brez izobraževanja in stalnega vlaganja v znanje oz. stavbe in ljudi, ki so bili in bodo edini vir, ki ga ta država po besedah Pikala zares ima.

Nova Srednja šola Ravne, ki zaokrožuje širšo šolsko, športno in knjižnično infrastrukturo v ravenskem Grajskem parku, ima dobrih 4200 kvadratnih metrov površin in nadomešča stare prostore šole iz leta 1957 v središču Raven, ki so postali pretesni. Gradnjo nove šole je spremljalo več zapletov, med drugim jo je začel graditi Vegrad, ki je vmes končal v stečaju, nato pa je stečajna upraviteljica Vegrada projekt prodala podjetju Strabag, ki je gradnjo uspešno zaključil.

Naložba, ki jo je v celoti financiralo šolsko ministrstvo, je vredna okrog 7,3 milijona evrov in poleg novogradnje vključuje še sodobno opremljeno varilnico, CNC laboratorij z robotiko in laboratorij mehatronike ter knjižnico. “Šola je sanjska,” je bila danes navdušena ravnateljica Srednje šole Ravne Ivanka Stopar, prav tako tudi dijaki, ki so jim danes ob odprtju nove šole podelili maturitetna spričevala.

Da izgradnjo nove šole, ki bo v jeseni sprejela okoli 460 dijakov, ceni tudi gospodarstvo, pa je v izjavi novinarjem povedal direktor družbe Metal Ravne Andrej Gradišnik. Železarna Ravne, katere eden od naslednikov je Metal Ravne, je bil soustanovitelj šole, šola pa še danes tesno sodeluje z gospodarstvom, saj “proizvaja” kader za potrebe gospodarstva. Kot je dejal, bo nova šola zagotovo prispevala k uveljavljanju tehničnih poklicev, ki jih v industriji primanjkuje, predvsem na področjih obdelave kovin in metalurgije.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.