21:22, ned, 21. Jul

Na reli Dakarju tudi Mariborčan Simon Marčič

Z današnjo prvo etapo s startom v Limi se bo začel reli Dakar, ena najtežjih vzdržljivostnih preizkušenj na svetu za dirkače in tehniko. Na več kot 9000 kilometrov dolgo pot, ki se bo po številnih napornih etapah v Peruju, Boliviji in Argentini končala 20. januarja v Cordobi, sodeluje tudi slovenski motociklist Simon Marčič.

Vir: Facebook Simon Marčič Racing
Vir: Facebook Simon Marčič Racing

Reli Dakar bo letos praznoval 40 let, zadnje desetletje se dirka odvija na južnoameriških tleh, kamor so jo preselili zaradi varnostnih zadržkov na prvotnih afriških prizoriščih.

A reli zaradi tega ni nič manj naporen, morda celo bolj: dirkače spremljajo velike višinske razlike, različna okolja, od deževnih gozdov do gorskih cest pa do puščave, temperature od 0 do 50 stopinj Celzija, nestanovitno vreme z močnim dežjem …

Letos bo na reliju tekmovalo več kot 500 udeležencev, ki bodo morali prevoziti več kot 9000 kilometrov skupne poti. Čaka jih 14 etap, od tega sedem povsem po brezpotjih.

Francoz Stephane Peterhansel bo branil zmago med avtomobilisti, Britanec Sam Sunderland pa med motociklisti.

Mariborčan Simon Marčič bo na reliju nastopil četrtič, na lanski dirki ni prišel do cilja, potek ko je doživel neprijetno bližnje srečanje z dirkalnikom Peterhansla in končal v bolnišnici. Letos se je spet podal na start, tekmoval bo v razredu original class, kjer ni mehanikov in spremljevalnih ekip. Skupno si želi edini slovenski udeleženec med motoristi končati nekje med 50. in 60. mestom, v svojem razredu pa potihoma računa na rob deseterice.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.