19:26, sre, 3. Jul

Na šentilju popoldan brez čakajočih beguncev





Na slovensko-avstrijski meji v Šentilju, potem ko so avstrijski varnostni organi dopoldne v državo spustili okoli 150 ljudi, popoldan ni bilo več čakajočih beguncev. Prav tako je bil bolj ali manj prazen tudi sprejemni center na avstrijski strani meje, kjer so oskrbeli omenjene prebežnike, medtem ko so vse ostale prepeljali v druge zbirne centre.

begunci šentilj 3

Kot je povedal vodja centra v Špilju (Spielfeld) Roland Antal, so ponoči sprejeli 53 beguncev, ki so jih nato že prepeljali v namestitveni center v Gradcu, kjer lahko za njih poskrbijo v celoti. Trenutno so tako pri njih le tisti begunci, ki so prispeli danes dopoldne.

“Mi smo tranzitni center, kar pomeni, da ljudje, ki pridejo k nam, dobijo le najnujnejše. Nekaj za piti in pojesti, če potrebujejo, dobijo tudi zdravstveno oskrbo, nato pa najhitreje, kot je le mogoče, poskrbimo za avtobusno prevoz naprej. Imamo namreč omejeno število postelj. Največ težav imamo pri nas z organizacijo avtobusov,” je dejal Antal.

Sicer pa je po njegovih besedah nemogoče vnaprej napovedati, koliko beguncev še lahko pričakujejo danes in v naslednjih dneh, bi pa bilo njihovo delo v tem primeru precej olajšano. Nekaj stikov s slovensko stranjo sicer imajo, a so prihodi ljudi, ki zaenkrat prihajajo v manjših skupinah, zelo nepredvidljivi.

Po informacijah Antala je zmogljivosti za oskrbo beguncev na avstrijskem Štajerskem za zdaj dovolj, še vedno imajo tudi možnosti za njihovo povečanje. A kot je potrdil, večina želi naprej, kolikor se da hitro, najprej do zbirnega centra v Gradcu, nato pa naprej proti Nemčiji. Včeraj so namreč pri njih le redki zaprosili za azil.

V omenjenem centru je bilo okoli 13. ure le malo prebežnikov, brez dela so bili tako predstavniki Karitasa na slovenski strani meje kot tudi prostovoljci, ki so ponujali hrano in pijačo znotraj centra. Da si dejansko želijo čim prej le naprej do Nemčije, je zatrdil tudi eden od iraških beguncev, ki je bil v centru skupaj z družino. Pohvalil je razmere v Srbiji, Hrvaški, Sloveniji in Avstriji, precej slabše pa se jim je po njegovih besedah godilo v Bolgariji.

Že v soboto zvečer je z mednarodnim vlakom iz Ljubljane proti Dunaju krenila skupina več kot 250 beguncev, pretežno iz zbirnega centra v Celju, ki so jih avstrijski varnostni organi spustili v državo in jih odpeljali v Gradec. Kot kaže se bo danes zgodba ponovila, saj je na vlaku proti Mariboru čez 100 beguncev, ki so prenočili v namestitvenem centru v Logatcu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.