14:01, sob, 20. Apr

Na severovzhodu Slovenije uspejo zagotavljati oskrbo z vodo





Na severovzhodu države za zdaj večjih težav z oskrbo s pitno vodo ni, čeprav torkove padavine niso bile preveč izdatne. Najbolj zaskrbljeno so zaloge vode prejšnji teden opazovali na Bistriškem in Ptujskem, kjer pa po vsaj malenkostni osvežitvi od vročinskega vala in priporočilih za varčevanje z vodo opažajo, da se je poraba nekoliko znižala.

Komunala Slovenska Bistrica je prejšnji teden svoje uporabnike obveščala, da je zaradi dolgega sušnega obdobja in neupoštevanja varčevalnih ukrepov porabe pitne vode stanje glede dobave pitne vode postalo kritično na območju občine Oplotnica in drugih višje ležečih predelov Pohorja, zaradi česar naj bi grozil izpad vodooskrbnega sistema.

Občane so zato do preklica pozvali k skrajnemu varčevanje in upoštevanje prepovedi uporabe pitne vode za zalivanje, polnjenje bazenov, pranje in polivanje cestišč in dvorišč, pranje avtomobilov in podobno nenujno rabo.

Razmišljajo o morebitnih ukrepih

Kot je za STA povedal direktor bistriške komunale Maksimiljan Tramšek, kljub razpolovljeni količini vode s površinskih vodnih virov še vedno zagotavljajo nemoteno oskrbo. Ob tem se je poraba vode celo nekoliko povečala, saj so nekaterim uporabnikom, ki imajo sicer tudi lastna vodna zajetja, ta zaradi suše usahnila, zato so začeli za kmetijske in druge potrebe uporabljati vodo iz javnega sistema.

“Potrebe po kakšnih redukcijah še ni, seveda pa bi bili veseli kakšni padavin, vendar zmernih, saj kakšen hudournik tudi ne bi pomagal. Če bi sedanja suša in pripeka trajali še dva ali tri tedne, potem bi res težko zdržali,” je še dodal Tramšek.

Na ptujski komunali so prejšnji teden že razmišljali o morebitnih omejitvah uporabe vode, saj glede na sedanje stanje ne smejo preseči 20.000 kubičnih metrov na dan. Direktor Janko Širec je za STA le pomiril, saj najhujšega vročinskega vala ni več, ob tem pa so bili uspešni tudi s priporočili, tako da so ljudje začeli vodo uporabljati bolj racionalno.

V Mariborskem vodovodu zagotavljajo, da je trenutno vode za vodooskrbo dovolj

“V normalni razmerah črpamo okoli 12.000 do 13.000 kubičnih metrov vode na dan, prejšnji teden pa smo se približali že 18.000 litrom. Po manjši ohladitvi se je poraba že znižala na 16.000, tako da resnih težav v tem trenutku nimamo,” je pojasnil Širec in dodal, da o ukrepih zato še ne razmišljajo, še vedno pa veljajo priporočila.

V Mariborskem vodovodu, ki oskrbuje 16 občin, zagotavljajo, da je trenutno vode za vodooskrbo dovolj, zato večjih težav ne pričakujejo. Kot so pojasnili za STA, se občasno lahko pojavijo težave s transportom na manjših in bolj oddaljenih vodooskrbnih podsistemih ter na sistemih malih zajetij, občutljivih na vremenske oziroma sušne razmere.

Dodatnih ukrepov za omejevanje porabe pitne vode za zdaj ne načrtujejo, hkrati pa dnevno spremljajo stanje na vodnih virih. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano ob tem redno jemlje vzorce za analizo na mikrobiološke in kemijske parametre, vpliva suše pa na kakovost vode zaradi trenutnih razmer niso zaznali.

Na ormoški komunali po besedah Bogdane Kolbl za zagotavljanje zadostnih količin pitne vode za porabnike občini Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž skrbijo s črpanjem podtalnice na območju Mihovcev ter umetnim bogatenjem podtalnice, s katerim surovo vodo črpajo iz kanala Drave, nato pa jo infiltrirajo v podtalnico.

Kot je Kolblova povedala za STA, omejitve porabe pitne vode pri njih zaenkrat niso predvidene, prav tako trenutne sušne razmere ne vplivajo na njeno kakovost.

Poraba vode naj bo preudarna 

K preudarni porabi vode pa pozivajo tudi v pomurskem podjetju Vodovod sistema B, ki oskrbo zagotavlja velikemu delu Prekmurja. Tehnični vodja Boštjan Zver je za STA povedal, da je raven podzemne vode na območju njihovih vodnih virov primerljiva s poletjem 2020, ko so bile razmere še nekoliko slabše.

“Glede na trenutno stanje vsi vodni viri zagotavljajo zadostne količine pitne vode, tako da posebnih ukrepov za zmanjšanje ali omejitev porabe pitne vode trenutno ne načrtujemo,” je dejal Zver in spomnil, da so v sklopu kohezijskega projekta uspeli pravočasno nadgraditi in oživiti vodni vir Fazanerija, ki z zmogljivostjo 45 litrov na sekundo zagotavlja petino njihovih skupnih potreb po pitni vodi.

So pa v podjetju uporabnike opozorili, da so hidranti v javnem vodovodnem omrežju namenjeni zgolj zagotavljanju požarne varnosti in odpravljanju posledic elementarnih nesreč, zato morajo biti vedno dostopni in v brezhibnem stanju.

“Tudi polnilnice so namenjene samo odvzemu vode za potrebe izvajanja občinskih javnih služb, kamor ne spada odvzem in dovoz vode za polnjenje bazenov. Na začetku pretekle kopalne sezone smo zaznali nedovoljeno prakso razvoza vode za polnjenje bazenov z gasilskimi cisternami, kar pa je povzročilo resne motnje v delovanju vodovodnega sistema,” je še dodal Zver.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.