02:23, sob, 20. Apr

Na slovenske televizije prihaja dokumentarni film o koronavirusu





Na slovenskih televizijah bodo danes in v nedeljo predvajali dokumentarni film Covid-19 o pomembnosti cepljenja proti covidu-19. Režiser Mitja Okorn v filmu odstira osebne zgodbe posameznikov, ki so preboleli covid-19 in še vedno čutijo posledice dolgotrajne bolezni, so sporočili iz vladnega urada vlade za komuniciranje.

Film bo danes mogoče videti na prvem programu Televizije Slovenija ob 21.30 in na Planet TV ob 22.25. V nedeljo pa bodo film predvajali na POP TV ob 18.30 in na Novi24TV ob 19.30. V ponedeljek bo celotni dokumentarec dostopen na YouTube kanalu vlade, so zapisali v sporočilu za javnost.

Okorna so k sodelovanju povabili predvsem zaradi njegovih izkušenj in filma Leto življenja, v katerem je soočenje z boleznijo raka zajeto na izjemno emocionalen način. Da pa je lahko povedal njihove zgodbe, je moral Okorn najprej prepričati sebe.

“Preden sem se odločil za sodelovanje, sem se moral o bolezni in njenih posledicah prepričati sam in ugotoviti, ali je cepljenje sploh dobra ideja, pametna izbira. Zato sem želel dobiti informacije iz prve roke, se pogovoriti s prebolevniki, njihovimi najbližjimi in zdravstvenim osebjem, ki je za njih skrbelo. To so njihove zgodbe,” je pojasnil režiser.

Vlada želi, da bi se gledalci skozi resnične zgodbe posameznikov seznanili s posledicami prebolevanja covida-19 ter da bi jih na ta način spodbudili k razmisleku o lastnem vedenju in ravnanju. Opozarjajo, da bi bila lahko katera od zgodb, predstavljenih v dokumentarnem filmu, vaša zgodba ali zgodba vaših staršev, sorodnikov, znancev.

Večina ljudi, ki zboli za covidom-19, okreva v nekaj tednih. Nekateri pa zbolijo za hujšo obliko bolezni in potrebujejo zdravniško pomoč. Številni med njimi so bitko z boleznijo tudi izgubili. Poleg tega lahko nekateri simptomi vztrajajo več mesecev ali se pojavijo po okrevanju.

Te težave imenujejo dolgotrajni covid. Prizadene lahko vsakogar, tudi tiste, ki so bolezen preboleli doma in v lažji obliki, so še zapisali. S filmom želijo spodbuditi državljane in prebivalce Slovenije, da se odločijo za cepljenje proti covidu-19.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.