17:39, čet, 25. Apr

Na sojenju za poskus umora v Poljčanah poskus obrambe za izločitev dela dokazov





V nadaljevanju sojenja Aljažu in Patriciji Verhovnik zaradi obtožb o poskusu umora in pomoči pri tem dejanju januarja lani v Poljčanah so danes na mariborskem okrožnem sodišču zaslišali še enega kriminalista. Obramba pa je skušala doseči izločitev dela dokazov zaradi domnevne kršitve pravice obtoženega do odvetnika.

Čeprav je iz videoposnetka zaslišanja Aljaža Verhovnika v policijskem pridržanju, ki so ga na sodišču predvajali na prejšnjem naroku, razvidno, da je ta zavrnil možnost prisotnosti odvetnika, sta zagovornika danes vztrajala, da je posnetek dokaz, da obtožena v začetni fazi preiskave nista bila ustrezno poučena o svojih pravicah.

Nekatere izjave naj bi bile drugačne od navedenih v uradnih zaznamkih policistov, Verhovniku pa naj bi policisti sugerirali, kaj naj odgovori v zvezi s pravico do odvetnika.

Tožilka je vztrajala, da je obtoženi dobil vse potrebne pravne poduke. Večkrat je bil podučen, če želi imeti odvetnika, videti je tudi, da obdolženi ni bil čustveno otopel, kot trdi obramba, saj je večkrat popravil, kar je za njim ponovil kriminalist, je poudarila tožilka. Dodala je, da je Verhovnik podal enako izjavo pred preiskovalno sodnico, torej v prisotnosti zagovornika. Da sta bila oba obtožena jasno in večkrat seznanjena s svojimi pravicami, je menila tudi pooblaščenka oškodovanega Dominika Motalna.

Sodni senat bo sodbo o tem podal v nadaljevanju postopka

Enako velja za zahteve Verhovnikove zagovornice, ki je danes dodatno predlagala še zaslišanje izvedenca forenzične stroke, da preveri izjave oškodovanca glede poteka napada, in izvedenca klinične psihologije, da glede na težave osumljenca v otroštvu pojasni njegove sposobnosti dojemanja domnevnega kaznivega dejanja in kazenskega postopka. Kot dokazno gradivo je predložila tudi dodatne fotografije in telefonska sporočila, ki naj bi pojasnjevali odnos med Verhovnikovo in oškodovancem.

Po zaslišanju štirih kriminalistov na prejšnjem naroku je danes kot priča nastopil še kriminalist, ki je sodeloval pri hišni preiskavi pri Aljažu Verhovniku in pri vpogledu v mobilni telefon Patricije Verhovnik. Med drugim je povedal, da so računalniški strokovnjaki na tem telefonu uspeli zavarovati izbrisano sporočilo z zapisom Pazi, da te ne dobijo ali da te kdo ne vidi. Kriminalist je tudi spomnil, da so v pepelu v peči na Aljaževem domu našli kovinski del pile.

Med več družinskimi člani obtoženih, s katerimi so na sodišču razčiščevali družinske odnose, je danes pričala tudi mati Patricije Verhovnik. Na dan domnevnega kaznivega dejanja po njenih besedah ni bilo slišati, da bi se Patricija in Aljaž kaj pogovarjala o Motalnu.

Sojenje se je na predhodnem naroku zaradi spremembe senata začelo znova, od takrat pa ga prvoobtoženi Aljaž Verhovnik spremlja s prostosti. Zunajobravnavni senat mariborskega okrožnega sodišča mu je namreč odpravil pripor, med drugim z obrazložitvijo, da je eno leto bivanja za rešetkami nanj vplivalo dovolj vzgojno, da kaznivega dejanja ne bo ponovil.

Verhovnik je maja lani na predobravnavnem naroku sicer priznal, da je 16. januarja lani v Poljčanah z nožem napadel nekdanjega partnerja svoje žene, in bil za poskus umora obsojen na sedem let zapora, a je višje sodišče pozneje razveljavilo sodbo. Njegova žena Patricija pa krivdo že ves čas zanika.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.