05:57, tor, 16. Apr

Na višjem sodišču zahtevali oprostilno sodbo za strelca v Krčevini pri Vurberku





Na mariborskem višjem sodišču je danes potekala pritožbena obravnava zoper junija na ptujskem sodišču izrečeno obsodilno sodbo Janku Tomiću za uboj in tri poskuse uboja maja 2018 v Krčevini pri Vurberku. Prvostopenjsko sodišče je Tomića takrat obsodilo na 17 let in pol zapora, čeprav je obramba ves čas dokazovala, da naj bi šlo za silobran.

FOTO: Pixabay.si/Slika je simbolična

S sodbo je sodni senat ptujskega sodišča pod vodstvom Marjana Strelca skoraj v celoti prisluhnil predlogu tožilstva, ki je bilo prepričano, da v tragičnem dogodku, v katerem so sicer štirje mlajši moški sredi noči napadli njegovega sina, ni bilo silobrana, niti prekoračenega silobrana. Tožilka Klementina Prejac je takrat sicer predlagala 18 let zapora.

Čeprav so ti sredi noči prišli do hiše in začeli z razbijanjem avtomobila, nato pa poskušali priti tudi do sina, bi po mnenju tožilstva zadoščali že streli v zrak z balkona, saj so se napadalci po njih obrnili in pričeli bežati. Vendar naj bi Tomić po strelih z balkona na četverico streljal tudi z dvorišča, in to med bežanjem vseh štirih, usodni strel Žanu Kreslinu in poškodbo Kristijana Pfajferja pa je povzročil s streljanjem v hrbet.

Niso ugotovili nobene bistveno zmanjšane prištevnosti

Okrožno sodišče je na glavni obravnavi ocenilo, da izvedenci psihiatrične stroke pri Tomiću niso ugotovili nobene bistveno zmanjšane prištevnosti, zato je obdolženega poslalo v zapor. “Tudi če obdolženi ni usmerjeno ciljal, je senat prepričan v obstoj krivdne oblike eventualnega naklepa,” je ob izreku sodbe dejal predsednik senata Strelec.

Obramba se je na takšno sodbo pritožila, obdolženi, ki je še vedno v priporu v Murski Soboti, pa je na obravnavo prišel okrepljen, saj se je odvetniku Damijanu Donku na današnji pritožbeni seji pridružil še Franci Matoz. Oba sta višjim sodnikom poskušala dopovedati, da je Tomić streljal le iz balkona, ne pa tudi z dvorišča.

Obtoženi streljal zgolj iz balkona?

Prav tako naj bi drugo psihiatrično mnenje govorilo o tem, da je v času dogodka mogoče govoriti o stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, zato ni mogoče govoriti o kakršnemkoli naklepu. “To pa, da ni podanih zakonskih znakov kaznivega dejanja uboja in poskusa uboja, ki so storjeni samo naklepno,” je dejal Donko.

Novi izvedenski mnenji sta pripravila sodno zapriseženi strokovnjak za balistiko Franc Sablič, ki je zatrdil, da je obtoženi lahko streljal zgolj iz balkona, ter prav tako sodni izvedenec psihiatrične stroke Matej Kravos.

Obramba predlagala oprostilno sodbo

Obramba je zato višjemu sodišču predlagala oprostilno sodbo, če bi ga vseeno spoznali za krivega, pa prekvalifikacijo v kaznivo dejanje prekoračenega silobrana in odpustitev kazni zaradi stanja močne prestrašenosti in drugih okoliščin. Če bi se višje sodišče odločilo za razveljavitev sodbe, pa sojenje pred novim senatom. V vsakem primeru sta z Matozom predlagala, da sodišče Tomiću odpravi pripor.

Tožilka Dijana Šeruga Sagadin je vsem predlogom obrambe nasprotovala in pričakuje potrditev sodbe na prvi stopnji, višji sodniki pa bodo odločitev strankam v postopku izročili v pisni obliki.

Tomić je bil junija za uboj Kreslina obsojen na devet let zapora, za poskus uboja Pfajferja štiri leta in deset mesecev, za poskus uboja ostalih dveh nepoškodovanih napadalcev pa dve leti in štiri mesece oziroma dve leti zapora. Skupaj mu je določilo 17 let in pol zapora, mu podaljšalo pripor do pravnomočnosti ter ga oprostilo sodnih stroškov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.