13:11, čet, 25. Apr

Na vrhu brez sprememb: Marko Slavič, Bor Greiner, Lidija Divjak Mirnik





Anketo o morebitnih kandidatih za župana Mestne občine Maribor smo sedaj izvedli že tretjič.

Glede na vaše glasovanje so tudi tokrat pri vrhu isti trije kandidati Marko Slavič, Bor Greiner in Lidija Divjak Mirnik. Župan Saša Arsenovič se ni dvignil višje kot do četrtega mesta.

Kako je vplivala uvrstitev Stipeta Jeriča, novega imena med kandidate?

Direktor Mariboxa Stipe Jerič se je s sedmimi odstotki (7 %) uvrstil na zadnje mesto. Vendar sta izvzetje Željka Vogrina in uvrstitev Stipeta Jeriča lahko vseeno imela vpliv na anketo. H komu so šli glasovi Vogrina in komu je glasove odvzel Jerič?

Koliko odstotkov je kandidat pridobil oz. izgubil med anketama s 1. 8. 2o22 in 8. 8. 2022

Največ, 4 odstotke (4 %), je izgubila Lidija Divjak Mirnik oziroma vsi trije vodilni kandidati na anketi. Pridobili pa so kandidati, ki se jih povezuje z desnico – Dejan Kaloh in Rok Snežič, kot tudi Vladimir Rukavina in Saša Arsenovič. So pa premiki relativno majhni.

Kako je glasoval Maribor do sedaj?

Ker je to že tretja anketa, ki smo jo opravili na našem mediju, se že kažejo nekatere preference. Marko Slavič, Bor Greiner ter Lidija Divjak Mirnik trdo tvorijo vrh ankete, po treh oz. dveh merjenjih v primeru Lidije Divjak Mirnik.

Vaša glasovanja skupaj:
Razmerje med glasovanji
Povprečen odstotni delež glasov po treh merjenjih
Povprečen odstotni delež po treh glasovanjih

Glede na poprečje odstotnih deležev pri kandidatih po treh anketah so razlike majhne na vrhu, med liberalno levo usmerjenimi kandidati. Izenačeno je tudi med kandidatoma, ki so bolj na desnem političnem polu pri 9,3 odstotka. Po treh anketah direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina ostaja na zadnjem mestu, vsekakor pa izven konkurence z vodilnimi kandidati, ki pa so na enakem političnem polu ko sedanja Golobova vlada, morda tudi stranka.

Župan Saša Arsenovič se s svojimi 12 odstotki uvršča na sredino ankete, kar zagotovo ni dober znak za morebitno ponovitev mandata. Spomnimo se na sedanjo zgodbo s prenovo mosta na Mariborski otok, kjer smo dobili prenovljeni most s preprogo čez neravne in nevarne deske, ograja pa je bila pritrjena kar s plastičnimi vezicami. Vprašanje je, koliko takšnih zgodb bo še iz Mestne občine Maribor zakrožilo po mestu do volitev. Župan bo moral paziti, da nobena, če se bo želel dvigniti iz sredine ankete.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.