12:23, sob, 20. Apr

NA VRTU: Česnovi popki kot kulinarična poslastica





Pri sortah česna, ki naredijo cvetna stebla moramo te pravočasno odstraniti. V nasprotnem primeru rastlina energijo usmerja v razvoj stebla, namesto v debeljenje glavice.
Ko se torej pojavi cvetno steblo, ga v lepem vremenu odrežemo. Lepih česnovih popkov ne zavržemo, saj so prava kulinarična poslastica.

jajčna omleta z

Te cvetne poganjke imenujemo tudi »pski«, »pcki«, »paski« ali »peski« in jih lahko vložimo v kis, iz njih pripravljamo pesto, jajčne jedi, rižote, juhe, omake za testenine, lahko jih skuhamo s polento …

Za tople dni predlagam preprosto jed.
Jajčna omleta s česnovimi popki /za 2 osebi
Potrebujemo:
• 4 jajca
• 4 žlice mineralne vode ali mleka
• 2 žlici polnovredne moke (npr. ajdova, prosena, pirina, …)
• Šop česnovih popkov
• Žlico maščobe, sol, poper
• Luštrek ali peteršilj ali bazilika za posip
• Sir, če želite še dodatno obogatiti omleto

Stepemo jajca, mleko (vodo), moko in začinimo. V ponvi segrejemo maščobo, prilijemo polovico jajčne zmesi, potresemo z narezanimi popki in prilijemo še drugo polovico zmesi. Počakamo, da se spodnja stran zlato zapeče, nato jo previdno obrnemo in zapečemo še na drugi strani.
Omleto zvrnemo na topel krožnik, po želji potresemo s sirom in dodamo zelišča.
Kadar pripravljamo omleto za več oseb, jo lahko spečemo v pečici pri temperaturi 180 do 200 stopinj. Čas peke je odvisen od velikosti pekača in količine mase.

IMG_2509

Velja pa še eno opozorilo. Kadar česen sadimo zaradi tvorbe zarodnih čebulic, pa seveda cvetnih stebel ne smemo odstraniti, saj bomo tako ostali brez semenskega materiala.

Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.