09:59, čet, 28. Mar

NA VRTU: Kaj še na gredice v septembru ?





Tudi ko se dnevi skrajšajo, ko jutranja megla poboža rastline in se rosa vleče vse v dopoldan ter se vrt obarva v žareče jesenske barve je še vedno čas, da posejemo in posadimo zelenjadnice.

DSCN9193Seveda v septembru največ časa potrebujemo za pobiranje in pospravljanje zelenjadnic in pripravo ozimnice. A nikar ne pustimo gredic praznih. Vsaj do konca meseca je čas za setev zimske solate, špinače, blitve, azijske zelenjave, rukole, redkvic, črne redkve, pastinaka, peteršilja, nekaterih sort radiča. Če bo kakšna gredica slučajno ostala prazna pa posejmo rastline za zeleno gnojenje.

DSCN1345

Lahko še posadimo sadike solat, pre-zimnega radiča, zelja, cvetače. Če imamo plastenjake s paradižnikom , pod njimi sejmo ali posadimo zelenjavo, ki jo bomo uživali v hladnih dnevih. Nikar pa ne hitimo s česnom in čebulčkom – imamo še več kot mesec dni časa. Da bomo tudi v zimskih dnevih jedi popestrili s svežimi zelišči jih nekaj iz gredic presadimo v lončke. Prestavimo jih bliže kuhinje, morda na zavarovan del balkona.

Pri nas je vrt poln čez celo leto in tako lahko sveža, sezonska zelenjava bogati jedilnik tudi v hladnih dnevih.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

DSCN9003

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.