02:26, pet, 29. Mar

NA VRTU: Kaj sejati in saditi poleti?





Junija in julija je vrt najbolj radodaren in ponuja pravo paleto različnih barv in okusov. Napasli si bomo oči, pobožali dušo in napolnili trebuščke.

Pridni vrtičkarji smo že pobrali solato, zgodnji krompir, redkvico, kolerabico, bob in grah, srebrnjak, česen, tudi prvi nizki fižol, … in gredice nikakor ne smejo ostati prazne.

DSCN1290

Misliti moramo na zelenjavo, ki jo bomo pobirali jeseni in tisto, ki jo bomo zaščitili in nam bo ostala na razpolago tudi v zimskih dneh. Zato bo zdaj čas da posejemo in posadimo radič, endivijo, belo in črno redkev, korenje in peteršilj, listni in brstični ohrovt, blitvo, por, pozno zelje, cvetačo, …. Posejemo ali posadimo lahko še nizek fižol, bučke in kumare, poletne solate, peso, blitvo, kolerabico, pa tudi čebulico za sproti.

DSCN1129

Vsako leto posadim v večje lonce, ki se spraznijo vse do jeseni gomolje krompirja in potem imamo vse do božiča mlad krompirček. V večji lonec posejem tudi peteršilj, ki je do jeseni ravno prav velik. Lonec imam čez zimo na balkonu, kjer ga nekoliko zaščitim in tako so mladi listki vedno pri roki. V loncih na balkonu imam pozimi tudi drobnjak, listni česen in rožmarin, pa kakšno meto in meliso. In če se vam izprazni kak lonec, kar posadite, da se bo do pozne jeseni lepo ukoreninilo.

Dragi vrtičkarji uživajte v sadovih vašega dela in ne pozabite si pripraviti shrankov, ki bodo še kako prav prišli v hladnih zimskih dnevih.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.