20:39, čet, 28. Mar

NA VRTU: Kako odstraniti “strupe” iz sadja in zelenjave





Nismo vsi srečneži z velikim vrtom in sadovnjakom, kjer pridelamo ekološko sadje in zelenjavo. Veliko ljudi jo kupuje v bližnjih marketih, kjer pa je ta vrsta hrane močno obremenjena s pesticidi, škropivi, sredstvi, da se dobro ohranijo v času skladiščenja in transporta. ki so škodljivi za naše zdravje. Raziskave kažejo, da so vrednosti strupenih snovi včasih celo presežene. Kako postopati, ko kupite sadje in zelenjavo, ki ji ne poznate izvora?
DSCN1294

– Že v trgovini uporabljajte rokavice – ponekod celo opozarjajo, da so rokavice obvezne pri nabiranju sadja ali zelenjave, ki ni pakiramo.
– Sadje in zelenjavo ločite po vrstah. Ugotovljeno je namreč, da se kemične spojine lahko prenašajo iz sadeža na sadež.
– Ko prinesete sadje domov ga najprej operite s toplo, potem še s hladno vodo že iz higienskih razlogov (bakterije, glivice, umazanija).
– Na tržišču se že dobi tekočina za odstranjevanje pesticidov, a z malo dobre volje si jo lahko pripravite sami. Potrebujete 2 decilitra vode in 2 decilitra belega alkoholnega kisa ter žlico sode bikarbone. Če želite lahko dodate še žličko limoninega soka. Vse temeljito premešajte in vlijte v steklenico z razpršilom. Sadje ali zelenjavo popišite s “čistilom” in pustite 5 do 10 minut. Potem ga operite pod tekočo vodo. Občutljivo sadje dajte na cedilo, popišite in nežno sperite.
– Operite tudi sadje in zelenjavo, ki jo lupite, saj z rokami prenašate škodljive snovi. Ne pozabite na agrume, banane in buče.
– Ne uporabljajte lupine agrumov za kuhanje, dekoracijo ali pripravo pijač, če niso ekološke.
– Dobro oprano sadje in zelenjava ne bo enaka kot tista z vrta, ampak vsaj delno boste odstranili škodljive snovi.

DSCN1547
Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.