17:01, čet, 18. Apr

NA VRTU: “Kapucinkine” kapre, tudi zoper prehlad





Na našem vrtu imajo kapucinke (poleg kamilic, ognjiča, tagetesa, maka …) dovoljenje, da rastejo povsod, saj so paša za oči, čebelice jo imajo rade, zanimive so za kulinarična ustvarjanja in pravi vrtni pomagač v boju z »nepridipravi« na rastlinicah.
DSCN1918

Spadajo v isto družino kot hren in imajo podobne učinkovine. Užitni so mladi listi, popki, cvetovi in zelena semena. Letos je bilo kapucinkam vreme všeč in je njihova rast zelo bujna. Če si bomo natančno ogledali grmiček bomo opazili veliko okoli en centimeter velikih zelenih semen oziroma plodičev.

DSCN1963
Semena so aromatična, pikantnega okusa, nekatere spominja na gorčico, druge na krešo. Zdaj jih lahko naberemo in vložimo ter ponudimo kot zanimiv shranek, ki večino spominja na kapre. Zelena semena (rjava shranimo in jih bomo uporabili za setev v pomladnih dneh) namočimo v 10% raztopini vode in soli (slanici) za 24 ur. Nato jih odcedimo, v krpi nežno posušimo in zložimo v majhne kozarčke. Jabolčni kis zavremo, (lahko ga odišavimo z rožmarinom, kumino, …a začimbe pred polnjenjem odstranimo), prelijemo semena čisto do vrha in kozarčke zapremo. Pod več plastmi brisače jih počasi ohladimo. Shranek je uporaben po 30 dnevih, ko ga enkrat odpremo semena čim prej uporabimo.
DSCN1923

Odlično se poda k sirom, mesninam, za namaze ( npr. s skuto, stročnicami, žiti, …), pomake in omake. Babice pa so svetovale, da ob prehladu ( kapucinke imajo antibiotičen učinek) zaužijemo 7 dni po 5 vloženih semen.
Ker bodo hladni dnevi naenkrat prišli naokoli si le pripravimo kak kozarček in si zapomnimo babičine modrosti. Ali pa le povabimo prijatelje na prijetno druženje z zanimivim prigrizkom.

DSCN1966
Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.