17:14, tor, 23. Apr

NA VRTU: Kopriva je dragocena in zdravilna





Kopriva je za nekatere nadležen plevel, a drugi jo častimo kot dragoceno rastlino. Uporaba cele rastline je zelo raznolika. V kulinariki uporabljamo mlade poganjke sveže ali zamrznjene, v domači lekarni cenimo njene zdravilne in lepotilne sestavine, na vrtu je odlična sestavina v naravnih gnojilih, škropivih in v kompostu.

Pri nas je kopriva nepogrešljiva in jo veliko uporabljamo. Zdaj je prave velikosti, da naberemo velik šopek kopriv in pripravimo na primer macerat in tinkturo za domačo lekarno.

DSCN0575

Izdelajte si koprivni macerat
Macerat je pripravek, ki nastane z namakanjem zeli v maščobi – je torej maščobni izvleček neke zeli. Postopek traja nekaj časa, a priprava je enostavna. S posušenimi koprivami napolnimo kozarec in jih prelijemo s kakovostnim, stabilnim oljem (npr. oljčnim, sončničnim). Kozarec postavimo za 40 dni na toplo mesto. V tem času se bodo izlužile zdravilne oz. negovalne učinkovine, ki so topne v maščobah. Macerat precedimo in shranimo na temnem mestu. Uporabimo ga kot masažno olje pri vnetih sklepih, hemoroidih, suhi koži, pikih, lahko pa si pripravimo mazilo.

Tinktura iz kopriv
Tinktura je pripravek, ki nastane z namakanjem rastlin v alkoholu – je torej alkoholni izvleček nekega zelišča. S posušenimi koprivami napolnimo kozarec in jih prelijemo z domačim sadnim žganjem ali z etanolom nižje koncentracije. Na toplem mestu pustimo kozarček 40 dni. V tem času se bodo izlužile zdravilne oz. negovalne učinkovine, ki so topne v alkoholu. Potem tekočino precedimo in shranimo v temnem prostoru. Tinktura nam v obkladku lajša bolečine v sklepih, mišicah… odlična je za nego las, ko jo po pranju vtremo v lasišče.

Če vam je še kaj kopriv ostalo pa si pripravite koprivno omleto, narastek, špinačo, z njo pripravite skutni nadev za palačinke, juho, …

DSCN0586

Zdaj pa le po košarico, pa na rokavice ne pozabite, če niste koprivni strokovnjak za pobiranje ali pa velik junak. Kdaj drugič pa bomo pripravili koprivna škropiva in gnojila še za vrtičkarske navdušence.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.