11:03, pet, 19. Apr

NA VRTU: Mandarine so najboljše ta hip





Začela se je sezona mandarin. Če se potepate v toplih krajih (ali pa jih boste obiskali med krompirjevimi počitnicami), vam jih bodo domačini rade volje podarili, saj na enem drevesu zraste do 600 plodov in rastejo okoli vsake hiše in običajno so ekološko pridelane. Seveda so najboljše čim bolj sveže pobrane v času polne zrelosti in da jih čim prej olupimo in pojemo.

Metka na balkonu z nabranim, svežim sadjem.
Metka na balkonu z nabranim, svežim sadjem.

Bogate so z vitamini, predvsem vitaminom C, zato nam pomagajo okrepiti imunski sistem in imajo malo kalorij (100g okoli 30 kalorij). Znanstveniki pravijo, da so odlične za prebavo, da dobro vplivajo na srce in ožilje in so naravni antiseptik. In zaradi eteričnih olj celo pozitivno vplivajo na naše razpoloženje in preganjajo stres. Običajno zdrava hrana ni najboljšega okusa, no mandarine so sladke, sočne in slastne, pa še zlahka se dajo olupit brez pripomočkov.

DSCN5993
Uporaba je zelo raznovrstna: pojemo lahko sveže ali iztisnemo sok. Sok je odličen za začetek dneva, kot osvežilen napitek ali za mariniranje mesa in rib. Slastne krhlje uporabimo za sladke ali slane solate. Dobro se ujamejo v prigrizku z avokadom, pršutom, siri ali oreščki. Rade so v kombinaciji s testeninami. Iz njih pripravljamo odlične sladice, želeje in domače pudinge. Lahko jih kandiramo ali pripravljamo marmelade. Res se bo s kuhanjem uničil vitamin C, a ostalo bo vseeno nekaj koristnih snovi, predvsem pa odličen okus, ki spominja na sočne in s soncem obsijane plodove.

20181006_101725 (2)
Če poznamo izvor mandarin lahko uporabimo tudi lupinice, ki so bogate z eteričnim oljem. Lahko pripravimo hidrolate, olja, lahko jih posušimo. Mandarine so čudovite tudi za kožo- za maske, pilinge, izdelavo kremic …

Jaz sem v teh dneh v Dalmaciji in pošteno se jih bom najedla. Iz njih pa sem pripravila tudi marmelado za zimske dni. Na kilogram mesa (bela kožica daje grenkobo, zato jo čim več odstranite) sem uporabila 100g trsnega sladkorja, sok 2 limon in malo agarja za zgostitev ( v nekatere kozarčke sem med polnjenjem dala nekaj koščkov temne čokolade, ki se odlično ujame z agrumi). Napolnjena v manjše kozarčke in lepo zavita bo tudi primerno darilo.

20181006_120100Naužijte se sladkih sadežev in preženite bacile.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.