02:04, pet, 29. Mar

NA VRTU: Nekaj nasvetov za sajenje česna





Bliža se čas sajenja česna. Česen najpogosteje razmnožujemo vegetativno- z delitvijo strokov. Ne sadite tistega iz supermarketov, ampak kupite semenski česen . Še bolje, povprašajte pri sosedih ali prijateljih, če ga imajo odveč.

Za sajenje uporabimo stroke iz velikih, zdravih in čvrstih glav oz. čebul. Izberemo zunanje stroke, ki nimajo pretrgane ovojnice ali poškodovanega spodnjega ploščatega dela, kjer izrastejo korenine. Zapomnimo si, da iz velikega stroka zraste velika glava, pri čebuli je ravno obratno. Posamezne stroke razdelimo- stročkamo tik pred sajenjem. Prehitro stročkanje in hranjenje ločenih strokov lahko namesto korenin povzroči poganjanje listov, potem bodo glavice manjše. Česen sadimo v vrste ali na grebene, ki so med seboj oddaljeni 25 do 30 cm. Stroke polagamo na razdalji 10 do 20 cm . Jaz v vsako jamico dodam žličko lesnega pepela. Bodite pozorni, da je pri sajenju ploščati del stroka obrnjen navzdol, koničasti konec pa navzgor.

DSCN1202


Česnu je všeč sončno ali delno senčno mesto. Potrebuje rahlo, zračno, odcedna in rodovitna zemlja, a ne pognojena. Obogatimo jo lahko z domačim kompostom. Predlagam, da česen posadite v vlažna tla. Pri sajenju v suho zemljo se večkrat zgodi, da se stroki ob dežju zaradi vsrkane vode dvignejo in pogledajo iz zemlje. Če se nam to zgodi, jih nežno potisnemo v prst in nekoliko zagrnemo. Stroke pa lahko pred sajenjem namočimo tudi v zeliščne kopeli.
Pa veliko debelih glav česna vam želim.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.