10:05, čet, 28. Mar

NA VRTU: Okusni kotleti z domačim stročjim fižolom





Pri še vedno deljenih mnenjih o uživanju mesa je moje takšno: privoščimo si manjšo količino mesa tu in tam, ampak vedno kakovostnega ter ekološko pridelanega. Pred vami je čisto preprost recept, ki pride prav tudi, ko se vam mudi. Če želite, lahko že dan prej marinirate meso in skuhate stročji fižol, ko pridete iz službe, pa jed samo dokončate.

DSCN7947Sestavine:

  • zrezek ali kotlet
  • skodelica stročjega fižola – zamrznjenega ali svežega
  • sol, poper
  • 2 žlici olivnega olja in kokosova mast ali kakšna druga maščoba
  • zelišča po želji (peteršilj, drobnjak, česen, …)

Priprava:

  1. Meso operemo in osušimo s papirnato brisačo. Natremo ga s poprom (najboljše s sveže mletim) in pokapljamo z malo olivnega olja. Nato ga zavitega v folijo mariniramo vsaj eno uro na sobni temperaturi. Nič hudega, če ga mariniramo tudi ves dan, vendar ga v tem primeru spravimo v hladilnik in ga pozneje pravočasno vzamemo ven, da se pred peko segreje na sobno temperaturo.
  2. Stročji fižol očistimo in ga skuhamo v rahlo osoljeni vodi. Čas kuhanja je odvisen od sorte fižola in traja od 15 do 40 minut.
  3. V vročo ponev damo maščobo in vanjo položimo dobro osušeno meso. Najprej na visoki temperaturi na hitro popečemo meso na obeh straneh (minuto na vsaki strani), nato pa temperaturo znižamo in pečemo do 5 minut z vsake strani, da je meso lepo prepečeno. Če želimo manj pečeno meso, čas pečenja skrajšamo.
  4. Pečene zrezke ali kotlete solimo in jih za nekaj minut zavijemo v folijo, da se sokovi umirijo. Tako pečeno meso je mehko in sočno.
  5. Fižol na hitro popečemo na segretem olju in ga damo na krožnik. Priložimo meso in potresemo z zelišči ter po želji začinimo še z žlico poljubnega hladno stiskanega olja.. Ponudimo s solato.

kotleti s stročjom fižolom

Seveda lahko pojeste fižol brez mesa. Nekateri ga imajo radi s sirom, drugi s smetano, tretji z ocvirki. Zdaj je sezona, da uživate v njem, je pa še tudi čas, da ga posejete in boste imeli mladi stročji fižol konec poletja.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.