17:45, čet, 18. Apr

NA VRTU: Paprike in čilije so trajnice





Temperature se počasi nižajo, november je pred vrtati, zato bo potrebno rastline paprik ter čilijev pospraviti iz vrta in naredit prostor morda česnu ali čebuli, divji rukoli, kreši…

Če ste pomladni neučakanec, ki bi že v maju radi videli kakšen plod paprike in čilija (ali celo v zimskem času odtrgal kak plod) – ali ste vedeli da so vse rastline iz rodu Capsicum trajnice, čeprav jih večina goji kot enoletnice.

20181024_112640_001[1] (1)

Pred nizkimi temperaturami je treba rastline iz vrta izkopati- seveda izberemo le tiste najlepše rastline- in jih posaditi v lonce. Rastline porežemo na približno četrt metra in jih shranimo na pred mrazom zaščiteno mesto ( idealna temperatura je med 7 in 10 stopinj). Pazimo, da ni prepiha, da ni zrak presuh in da je dovolj svetlobe. Zalivamo poredko in rastline večkrat pregledamo.

V februarju rastline presadimo v večji lonec z rodovitno prstjo. Po potrebi rastlino še obrežemo in odstranimo morebitne suhe liste. Lonec postopoma prestavljamo na bolj toplo mesto in pogosteje zalivamo. V drugem letu po navadi rastlina še bolje rodi (približno 4 tedne prej), potem pa z leti rodnost upada.

čili

Nekateri čilije in paprike prezimujejo tudi na toplem in svetlem mestu. Takšno prezimovanje predstavlja kar izziv, rastline v tem primeru samo nekoliko obrežemo, saj cvetijo in rodijo naprej kot v svojem naravnem okolju in ne mirujejo. Potrebno je pršenje, včasih tudi dognojevanje, predvsem pa redno pregledovanje, saj velikokrat privabljajo škodljivce. Morda se za začetek na tak način »poigrate« s čiliji.

mini paprike

Pa dobro prezimovanje vam želim.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.