NA VRTU: Skutne kepice “knedli” s slivami

Čeprav obožujemo cmoke, si jih marsikdo ne privošči prav pogosto. Predvsem krompirjevih, ki zahtevajo daljšo pripravo. Zdaj je še obilica sliv, zato imam za vas idejo. Obljubim, da bodo slastne, rahle kepice pripravljene v manj kot pol ure in se ne bodo razkuhale. Zaupala vam bom recept, ki vedno uspe. Pa dober tek!
DSCN1892
Sestavine za 2- 3 osebe – za testo:
– 500 g pretlačene, dobro odcejene skute
– približno 250 g moke (lahko pol moke – tudi polnozrnate, pol zdroba)
– 1-2 jajca
– žlica olja ali mehkega masla (lahko tudi izpustimo)
– slive
– drobtine
– sol za vodo, v kateri skuhamo cmoke
– kvaliteten sladkor za posip, če imamo radi sladko.
Priprava:
1. Zmešamo skuto, jajca in maščobo. Med mešanjem postopoma dodajamo moko. Količina moke je odvisna od vlažnosti skute. Z rokami na hitro zgnetemo testo.
2. Testo naj nekaj minut počiva, mi pa medtem pripravimo sadje. Slive operemo, obrišemo in iz njih odstranimo koščice. Če so kisle, jih lahko nadevamo z žličko slivove marmelade, suhega sadje ali sladkorja. Če nas ne moti naj koščica ostane zaradi boljše arome. Na štedilnik pristavimo lonec z vodo, jo osolimo in počakamo, da zavre.
3. Testo oblikujemo v debel valj. En kolobar odrežemo in vanj zavijemo slivo– testo naj ne bo predebelo. Kepico odložimo na pomokan krožnik.
4. Ko smo gotovi, damo kepice v vrelo vodo in jih na majhni temperaturi kuhamo približno
5 minut (odvisno od velikosti). Ko splavajo na vrh, štedilnik ugasnemo in počakamo še 3–5 minut.
5. Medtem v ponvi na suho (torej brez maščobe) segrejemo drobtine, da postanejo zlato rjave barve. Če želimo jih lahko segrejemo v maščobi.
6. S penovko kepice poberemo iz vode in jih povaljamo v drobtinah. Postrežemo.

DSCN1831
Kepice lahko postrežemo na več načinov:
– potresemo jih z mešanico na maslu prepraženih drobtin, sladkorja in cimeta;
– prelijemo jih z vročo marmelado in potresemo z makom;
– prelijemo jih z jogurtom, ki mu dodamo ščep burbonske vanilje;
– ponudimo s slivovimi kompotom;
– pripravimo polivko iz narezanih sliv, sladila, cimeta in kančka likerja – prevremo.

DSCN1895

Cmoke lahko tudi zamrznemo. Pred pripravo jih ni treba odmrzniti. Cmoki, takšni in drugačni, so znana avstrijska specialiteta. Če nam zmanjka idej, lahko pogledamo še v »sosedovo« kuhinjo.

Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Galerija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV