21:47, čet, 25. Apr

NA VRTU: V boj proti stresu s čajem z domačega vrta





Če imamo doma vrt ali balkon, je del prostora prav gotovo namenjen zeliščem, ker uživamo v prijetnem vonju in čudovitem pogledu, ker nas sprošča in pomirja. Eterična olja nas razvajajo, predvsem dopoldan , ko se rosa posuši, ko je njihova aroma najmočnejša. Takrat je tudi primerni čas, da jih naberemo za hladnejše dni.

čaj

Nabrana zelišča lahko posušimo, zamrznemo, vložimo v kis, sol, olje, sladkor , alkohol, lahko pripravimo pesto ali zeliščno maslo.
Ko zeli nabiramo, pazimo, da rastlin ne poškodujemo. Najpogosteje režemo rastline preden zacvetijo. Če jih sušimo uporabimo zračen, topel prostor zaščiten pred svetlobo. Temperatura naj ne presega 45 stopinj.

DSCN7756

Iz domačih posušenih rastlinic pa si lahko pripravimo po starem izročilu čaj, ko smo utrujeni, brez volje in energije, ko smo v stresu.
Potrebujemo enake količine kamilice, sivke, majarona, bazilike in melise. Zelišča premešamo in dve majhni žlički mešanice prelijemo 5 dl vrele vode. Precedimo in popijemo iz lepe skodelice in nam najljubšega naslonjača.

DSCN4718

Če nimamo vseh teh zelišč si pripravimo čaj iz sveže ali posušene melise. V ljudski medicini že od nekdaj velja za odlično poživljajočo zelišče.

DSCN0465

Avtor: Metka T. Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.