23:24, čet, 28. Mar

NA VRTU: Za nego in barvanje las naravne in preproste sestavine





Še vedno vztrajate pri konvencionalni negi las? Našemu obrazu privoščimo kar nekaj nege, vedno več tudi tiste »brez kemije«, a na lase velikokrat pozabljamo. Samo po sebi umevno nam je, da je umivanje, pa še morda barvanje dovolj. Če nismo zadovoljni z našim naglavnim okrasjem, pa dodamo regenerator, gel ali lak. Kaj izdelki vsebujejo, nas ne zanima preveč, saj menimo, da se vse prej ali slej izpere. Pa je res tako?

V konvencionalni lasni kozmetiki je ogromno škodljivih sestavin, ki poškodujejo naše lase, preko nanašanja na lasišče pa prodirajo tudi v naš krvni obtok in na ta način škodijo našemu zdravju. Veliko je sestavin, ki dokazano dražijo kožo in oči, motijo koncentracijo, slabo vplivajo na imunski sistem in še kaj. Vedno več je neodvisnih študij, ki govorijo o povezavi barv za lase in težavah z ščitnico, mehurjem. Znano je, da snovi, ki jih nanesemo na lasišče potrebujejo manj kot pol minute da preidejo direktno v kri.

DSCN0609

Zakaj ne uporabljate naravne šampone ali preproste sestavine za pranje las?
Naravni šamponi s drugačni, ko jih uporabljamo se malo ali nič ne penijo in nam dajejo že s tem občutek, da bodo lasje ostali umazani. A to je zelo daleč od resnice.
Ste kdaj uporabili za pranje samo kakšno rastlino- na primer shikakai ali pa celo sodo bikarbono? Kako preprosto je kar iz domače shrambe pripraviti suhi šampon in ga uporabljati, ko se vam mudi ali pa ste na poti?
Včasih ob prehodu na naravno kozmetiko naš organizem potrebuje nekaj časa, da se navadi, a številni uporabniki in udeleženci naših delavnic lahko potrjujejo, da tudi naravna kozmetika še kako deluje, neguje, celo odpravlja številne težave. Če imamo pravi šampon in si znamo na pravi način lase oprati in jim občasno privoščimo še nego, ne potrebujemo nobenih drugih izdelkov.

DSCN0615

Konvencionalne barve lahko škodujejo vašemu zdravju
Če smo realni, si lase lahko pobarvamo zgolj na dva načina. Da las odpremo njegov pigment izperemo, nato pa tak las prepariramo z izbrano barvo. Ker so takšni lasje brez življenja, bo njihov zunanji videz odvisen od dodatnih kemikalij, ki jim dajo videz živosti (torej potrebujemo še izdelke, ki bodo lase lakirale, lepile in plastificirale, da bomo imeli želeno frizuro).
Drugi, naravni način je ta, da živi, nepoškodovani las zgolj obložimo z naravnimi pigmenti (fino mletimi rastlinami). V tem primeru temnolaske, na žalost, ne morejo postati blondinke. A lahko imamo lase črne, kavno rjave, rjave, lešnikove, rdeče, kostanjeve, orehove, medene ali pšenične barve. Pa še kakšen odtenek vmes. Kana, indigo, sena, amla, hibiskus, delajo čudeže. Rastlinski pigmenti (na primer: 100% naravne barve oziroma rastlinski pigmenti Etnobotanika) delujejo negovalno, krepijo, pobarvajo in odlično prikrijejo sive lase. In kar je najpomembnejše, to je »rastlinski prah« brez nepotrebnih dodatkov in ne škoduje našemu zdravju. Zato za nego uporabljajte naravna rastlinska olja, pigmente, glino in eterična olja, številne rastline, jabolčni kis, limonin sok, naravna mila … pa bodo vaši lasje zdravi in lepi, vi pa sigurni, da ste naredili vse za svoje zdravje v tej smeri. Pa še nekaj receptov, če želimo niansirati lase – kar iz domače shrambe in lekarne.

DSCN0612

Za temni sijaj:
– V 1,5 dl vode dodamo 1 žlico lupin oreha, žličko mletih klinčkov, 1 žlički mlete kave, žličko črnega čaja. Vse zavremo, ohladimo do mlačnega, precedimo, razpršimo, vmasiramo, pustimo 5-10 minut in speremo.
Za svetli sijaj:
– V 1,5 dl vode dodamo po 1 žlico kamilic, ognjiča in žlička naribane limonine lupinice. Enak postopek priprave kot za temne lase, razpršimo, vmasiramo, pustimo delovati 10 minut, po želji izperemo.
Za rdečkast sijaj:
– V 1,5 dl vode dodamo po 1 žlico ognjiča, mletega šipka in žličko kurkume ter cimeta. Enak postopek priprave kot za temne lase, razpršimo, vmasiramo, pustimo delovati 10 minut, po želji izperemo.

Če želite več izvedeti, delavnica o naravni negi las bo zadnjič pred počitnicami v Mariboru v ponedeljek, 4.6.2018. V prvem delu bomo izdelali dva šampona, se pogovorili o negi las, v drugem delu bo strokovnjakinja vsakemu udeležencu osebno svetovala katere pigmente naj izbere za barvanje, da pride do željene barve, seveda pa bomo prikazali barvanje na modelu.

Lasje so že od nekdaj simbol moči in senzualnosti, so podaljšek našega živčnega sistema, lasišče pa je najbolj prepusten del naše kože. Že več kot desetletje preučujemo rastline, delovanje njihovih naravnih pigmentov ter tudi rituale tradicionalne priprave zmesi za uporabo na laseh/lasišču v naš krvni obtok. Zato ni vseeno, kaj uporabljamo za nego in barvanje las.

Avtorica: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.