06:20, tor, 16. Apr

NA VRTU: Žetev sirka in recept za sirkov kruhec





Kar veliko vas je v letošnjem letu posejalo sirek, saj smo veliko semen poslali po oddaji Vrtičkanje in veliko vrečic s sirkom smo razdelili na delavnicah in predavanjih. Po približno treh do štirih mesecih – od septembra pa do konec oktobra, odvisno od setve in letine imamo žetev.

DSCN7074
Ko se zrnje rdečkasto obarva, ko se listje začne sušiti to mogočno travo odrežemo. Ničesar ne zavržemo. Spodnji del bo tako kot koruznica za zaščito recimo žižule ali mlade fige, vrtnic… zgornji del bomo posušili, tako, da bo obešen navzdol na suhem, zračnem mestu. Ko se semena popolnoma posušijo jih ločimo in uporabimo v kuhinji, iz ostanka pa naredimo metlo ali metlico.
Osušene veje sirka je potrebno osmukati, lahko uporabimo kar roke, lahko si pomagamo z glavnikom ali kakšnim drugim pripomočkom, odvisno je, koliko sirka smo posejali. Dobro ga moramo posušiti, da ga bomo lahko uporabljali do naslednje sezone. Najbolje ga je shraniti v papirnate ali lanene vreče.

DSCN8900
To lepo in zanimivo zrnje z rdečim pridihom je po velikosti nekoliko podobno prosu. Je brez glutena, bogat z beljakovinami, vlakninami, vitamini, minerali in je vsestransko uporaben tudi v kuhinji. Semena lahko kosmičimo, vendar moramo odstranit lupinico, ker je pregroba (lupinico lahko uporabite kot piling, če vam jo je žal zavreči ) in ga potem uporabimo za juhe, solate, nadeve, kaše ali pa ga uporabimo za pripravo kokic. Sirkov sirup nadomesti med ali javorjev sirup in delno nakaljena zrna se uporabijo za slad pri proizvodnji piva.

DSCN8404
Najpogosteje pa sirek zmeljemo v moko. Potrebno jo je presejati zaradi grobe lupinice. Moka je čudovite barve in bo popestrila barvo kruha. Bogata je z beljakovinami, odlična je za tiste, ki se izogibajo glutenu. Tradicionalno se uporablja za peko ploskih kruhov, palačink in tudi za peciva.

RECEPT ZA SIRKOV KRUHEC Z ZELIŠČI
Peka kruha je zame nekaj, kar spada v vsak dom. Vonj po svežem pečenem kruhu je nekaj čudovitega, obenem pa pričara domačnost. Je tradicija, na katero ne bi smeli pozabiti. Sirkova moka ni vsakdanja, pa naj bo še kruhec, ki ga bom delila z vami malo drugačen. Recept je za sirkov venček z zelišči. Dišeč, okusen in zanimive barve kot nalašč za hladen jesenski večer. Zadnje čase pečem kruh z drožmi, torej brez kvasa s fermentiranjem, moki dodajam okoli 20 največ do 50% sirkove moke. Včasih pa pečem tudi s kvasom in tu je recept :

DSCN3340 (1)
Sestavine:
– 250 g sirkove moke,
– 250 g pirine moke
– 2 žlici olja( 50g masla)
– 40 g kvasa
– 2 žlički soli
– 2 žlički zelišč
– približno 2 dl mlačne vode
– pol žličke sladkorja
– maščoba in moka za model

Priprava:
1. Pripravimo kvasni nastavek. Kvas razdrobimo v posodico in mu dodamo pol žličke sladkorja, žlico moke ter malo tople vode.. Dobro premešamo, pokrijemo s prtičkom in pustimo na toplem okrog 10 minut, da naraste.
2. V skledo damo moko, sol, kvasni nastavek in s toplo vodo zgnetemo mehko testo, ki naj počiva 40 do 60 minut.
3. Na pomokani deski oblikujemo testo v valj in ga položimo v okrogel, dobro namaščen model za potice in šarklje.
4. Testo naj vzhaja okoli 60 minut, oziroma , da se količina testa podvoji.
5. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Kruh damo v ogreto pečico in pečemo približno 30 minut. Med peko, ga večkrat popršimo ali namažemo z vodo. Venček zvrnemo iz modela in ga ohladimo na rešetki.

Želim vam dober tek.
Avtor: Metka Ternjak Gomboc

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.