08:22, pet, 5. Jul

Na Zrkovski cesti pred Osnovno šolo Toneta Čufarja za starše otrok vzpostavljena dostavna niša »KISS & DROPP«





Mestna občina Maribor je v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru pred Osnovno šolo Tone Čufar za starše otrok vzpostavila že drugo dostavno nišo (»Kiss & Dropp«) v mestu. Dostavna niša bo s ciljem umirjanja prometa in zagotavljanja večje varnosti v cestnem prometu poskrbela za varen prihod in odhod otrok iz osnovne šole.

Mestna občina Maribor si prizadeva za urejanje varnih poti v šolo zato vsako leto urejamo dodatne izboljšave v cestnem prometu s ciljem umirjanja prometa in zagotavljanja večje varnosti v cestnem prometu. V letu 2022 smo tako pred Osnovno šolo Bojana Ilicha vzpostavili prvo dostavno nišo za starše otrok (»Kiss & Dropp«), ki je med starši in otroci dobro sprejeta in v dnevni uporabi.

V okviru Evropskega tedna mobilnosti 2023 (ETM 2023), med 18. in 19. septembrom 2023, je MO Maribor v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, uspešno izvedla raziskavo potovalnih navad in projekt zaprtja Zrkovske ulice na kateri se nahaja Osnovna šola Tone Čufar.

Z analizo potovalni navad je bilo ugotovljen, da so potovalne navade ključni element v mobilnosti šolskega območja. Zaposleni osnovne šole so tisti, ki oblikujejo vzor in dajejo smernice za potovalne navade učencev in njihovih staršev. Zato je odločitev za trajnostne prevozne možnosti ne le osebna izbira, ampak tudi močna pedagoška izjava, sporočajo iz JHMB.

Na podlagi izsledkov raziskave potovalnih navad, ki jih je opravila fakulteta med zaposlenimi in starši otrok, ki pripeljejo otroke v šolo, so pred Osnovno šolo Toneta Čufarja vzpostavili dostavno nišo (»Kiss & Dropp«).

Dodatno so na podlagi predlogov učencev Osnovne šole Toneta Čufarja in v sodelovanju z Domom Danice Vogrinec uredili del ceste pred osnovno šolo, ki je zajemala vzpostavitev novega prometnega stanja na Zrkovski cesti pred Osnovno šolo Toneta Čufarja skladno s Smernicami za vzpostavitev in izvedbo urbane opreme Ministrstva za infrastrukturo Republike Slovenije – Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo.

VIR: JHMB

Za navedeni projekt so bila porabljena sredstva iz proračuna MOM v višini 7.800,00 €, Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru je k projektu pristopila brezplačno, saj je šlo za raziskavo, ki so jo v okviru svojih rednih vsebin opravile študentke navedene fakultete.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.