05:42, sre, 24. Apr

Nadaljevanje akcije “Zamenjaj in pridelaj” bo zadnje dni septembra





Akcija »Zamenjaj in pridelaj« bo potekala med 29. septembrom in 1. oktobrom v Bianco Caffeju, nasproti Doma Danice Vugrinec na Pobrežju. Po izjemnem poletnem odzivu spodbujanja ponovne uporabe v okviru evropskega projekta Urbana zemljina za hrano Inštitut Wcycle kot partner v projektu pripravlja jesensko nadaljevanje, tokrat s poudarkom na najhitreje rastoči skupini odpadkov – na električni in elektronski opremi.

Cafe Bianco pred Domom Danice Vogrinec Maribor. Vir: Google Street view

Ključni izziv projekta Urbana zemljina za hrano je sicer predelava bioloških odpadkov, ki nastajajo v mestu, v rodovitno zemljo, ki jo je mogoče uporabiti za pridelavo hrane, pa tudi na javnih zelenih površinah, kjer so urejeni nasadi. V projektu je doslej nastalo že šest visokih gred na različnih lokacijah po mestu, pod Pekrsko Gorco pa so zrasli mestni vrtovi, na katerih vrtnari 66 najemnikov.

Tudi tokrat bodo občani, ki želijo sodelovati v akciji ponovne uporabe, v zameno za še uporaben predmet prejeli vrečo rodovitne zemlje, ki nastaja v projektu. V sodelovanju s podjetjem Zeos, prevzemnikom odpadne električne in elektronske opreme, in največjim evropskim konzorcijem za sekundarne surovine EIT RawMaterials posebej spodbujajo vračanje malih električnih gospodinjskih aparatov v procese predelave oz. reciklaže, zato bodo veseli tudi gospodinjskih aparatov, ki so odslužili do te mere, da več niso uporabni.

Akcija »Zamenjaj in pridelaj« bo potekala med 29. septembrom in 1. oktobrom v Bianco Caffeju, nasproti Doma Danice Vugrinec na Pobrežju. Odsluženo in še delujočo električno in elektronsko opremo ter druge še uporabne predmete (knjige, igrače, oblačila, tekstil, manjše kosovne stvari – stole, nočne omarice, ure …) bodo sprejemali med 10. in 18. uro.

Medtem ko bo električna in elektronska oprema, ki jo bodo zbrali, s pomočjo podjetja Zeos potovala v predelavo in bodo iz nje nastajali sekundarni materiali, se bo ostalih stvari, ki jih bodo občani prinesli, razveselilo Društvo Aktiviraj se, prav tako partner v projektu Urbana zemljina za hrano, ki v mestu na dveh lokacijah, na Partizanski in Gosposki ulici, ponuja že rabljene, a še zmeraj uporabne, le nekoliko predelane zanimive predmete.

Evropski projekt Urbana zemljina za hrano, ki poteka pod okriljem Urban Innovative Action, združuje osem partnerjev, zraven Mestne občine Maribor, ki je vodilni partner, še Društvo aktiviraj se, podjetje Snaga, Zavod za gradbeništvo Slovenije, podjetje Deltaplan, E-ZAVOD, Zavod za projektno svetovanje, raziskovanje in razvoj celovitih rešitev, Inštitut za inovacije in podjetništvo ter Inštitut Wcycle.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.