23:59, čet, 18. Apr

Nadaljujejo se pogovori šolskih sindikatov in ministrice Kustec, odločitev o nadaljevanju stavke bo znana po sestanku





Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je sindikate vzgoje in izobraževanja ter visokega šolstva povabila na delovni pogovor o “odprtih vprašanjih” in možnih rešitvah plačnega sistema v javnem sektorju, ki bi jih uveljavili po volitvah. Medtem v Svizu pričakujejo pogovor in dogovor o razrešitvi stavkovnih zahtev.

Z ministrstva za izobraževanje so sporočili, je nedavna stavka dela nezadovoljnih sindikalnih skupin minuli teden po državi povzročila zaprtje nekaterih vrtcev, šol in fakultet. Kustečeva je, kot so zapisali, spomnila na sklep vlade, da v času že razpisanih parlamentarnih volitev ne bo neodgovorno sprejemala dodanih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata, saj zanje nima zakonske podlage v obstoječih proračunskih dokumentih.

Pripravljenost pogovora o sistemskih rešitvah in reformi plačnega sistema

Se je pa vlada z vsemi sindikati javnega sektorja tudi v tem specifičnem obdobju pripravljena pogovarjati o sistemskih rešitvah in reformi plačnega sistema v javnem sektorju, ki bi jih uveljavili čim prej na začetku naslednjega mandata, kar je tudi osrednji namen današnjega pogovora na ministrstvu, so zapisali. Zaradi “velikega interesa širše javnosti ter namena zagotavljanja popolne transparentnosti” bodo pogovor neposredno prenašali na Facebook strani ministrstva.

SVIZ izpostavlja, da so zaposleni v vzgoji in izobraževanju še vedno v splošni stavki

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) izpostavljajo, da so zaposleni v vzgoji in izobraževanju še vedno v splošni stavki. To pomeni, da lahko odločitve o nadaljnjem poteku stavke sprejema izključno glavni stavkovni odbor sindikata, pogovore s šolskimi oblastmi pa vodi njegova pogajalska skupina, so sporočili iz sindikata.

O nadaljevanju stavke se bodo odločali po sestanku

Glavni stavkovni odbor v skladu z zakonom o stavki pričakuje, da bo vladna stran skupaj s predstavniki stavkajočih v “konstruktivnem duhu delovala v smeri razrešitve spora”. Odločanje o nadaljevanju stavke bodo preložili na čas po sestanku. Sindikat sicer upravičeno dvomi v namero vlade glede na napoved neposrednega prenosa – ne da bi o tem sodelujoče vsaj vnaprej obvestilo, kaj šele pridobilo njihovo soglasje – kar bi se zgodilo prvič v zgodovini socialnega partnerstva pri nas, so izpostavili v Svizu.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.