23:26, čet, 18. Apr

Nadaljujejo z obravnavo šestega protikoronskega zakona





Odbor DZ za finance bo danes nadaljeval obravnavo predloga šestega protikoronskega zakona, ki ga je vlada pripravila z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije covida-19. Potem ko so člani odbora v ponedeljek izmenjali stališča glede vladnih ukrepov, morajo danes dokončati glasovanje o vloženih dopolnilih. DZ bo zakon potrjeval v sredo.

Janez Janša

V ponedeljek je odbor iz predloga zakona črtal podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Tako so predlagali poslanci koalicije, ki načrtujejo ureditev te problematike v drugem zakonu. Z dopolnilom koalicije so tudi razširili krog upravičencev do izplačila nadomestila plače, če zaradi epidemije ne morejo opravljati dela.

Pričakuje se popravke predloga zakona

Kar nekaj popravkov vladne različice predloga zakona je pričakovati tudi v današnjem nadaljevanju seje. Finančni minister Andrej Šircelj je denimo napovedal črtanje določbe o izplačilu mesečnega temeljnega dohodka verskim uslužbencem. Do tega so v skladu s petim protikoronskim zakonom trenutno upravičeni samozaposleni, kmetje in družbeniki, minister pa je povedal, da bodo v sedmi paket pomoči vključili še druge družbene skupine.

Delna nadomestitev fiksnih stroškov najbolj prizadetim podjetjem

Tudi tokratni predlog protikoronskega zakona sega na številna področja, med najpomembnejšimi ukrepi pa je delna nadomestitev fiksnih stroškov najbolj prizadetim podjetjem. Pomoč bo v obdobju od oktobra do decembra letos namenjena tistim, ki so jim letni prihodki zaradi epidemije upadli za vsaj 40 odstotkov. Znesek, do katerega bodo upravičena, pa se bo izračunal v določenem deležu od njihovih lanskih prihodkov od prodaje.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.