15:36, sob, 20. Apr

Nadomestne volitve





V Mariboru in Velenju bodo danes potekale nadomestne volitve dveh članov državnega sveta – predstavnikov lokalnega interesa. V prvem bodo elektorji med tremi kandidati izbirali zamenjavo za obsojenega nekdanjega župana Franca Kanglerja, v drugem pa je le en kandidat za zamenjavo nekdanjega predsednika uprave Premogovnika Velenje Milana Medveda.

-glavne-znamenitosti-Glavni_trg1_Slovenia_Slovenija_Maribor_Pohorje_Marko_Petrej

Takratni mariborski župan Kangler je bil za državnega svetnika izvoljen novembra 2012. Svoj glas mu je namenilo 25 od 38 elektorjev, čeprav se je pred voliščem v mestni hiši Rotovž zbralo več sto protestnikov, ki so Kanglerja pozivali k odstopu z županske funkcije, izražali ogorčenje nad njegovo izvolitvijo v državni svet in v stavbo metali jajca. Elektorji in Kangler so lahko stavbo zapustili le ob policijskem varovanju.

Kangler je zaradi protestov konec leta 2012 odstopil z županskega položaja, a obdržal mesto državnega svetnika, vse dokler ni postala pravnomočna njegova obsodba na sedemmesečno zaporno kazen zaradi posredovanja pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki.

Ker državnemu svetniku preneha mandat, če je obsojen na več kot šest mesecev zapora, je državni svet 19. marca letos sklenil, da Kangler ne more biti več državni svetnik, predsednik državnega zbora Janko Veber pa je zatem razpisal nadomestne volitve.

Nadomestne volitve v 3. volilni enoti se bodo začele ob 18. uri v mariborski mestni hiši Rotovž, za glasove 38 elektorjev pa se bodo potegovali trije kandidati. Mestna občina Maribor in Duplek sta predlagali nekdanjega načelnika mariborske upravne enote Željka Vogrina, ki ga mnogi povezujejo s Kanglerjem. Občini Šentilj in Kungota sta predlagali člana SDS Rudija Matjašiča, medtem ko je predstavnik občine Hoče – Slivnica Rajko Jaklin (SD).

Nadomestne volitve bodo danes potekale tudi v 6. volilni enoti, saj je treba najti nadomestilo za Milana Medveda, ki se je za odstop z mesta državnega svetnika odločil po odstopu s funkcije predsednika uprave Premogovnika Velenje v začetku marca. Volitve, na katerih bo lahko svoj glas oddalo 15 elektorjev, se bodo začele ob 16. uri v sejni sobi Mestne občine Velenje. Izbire nimajo veliko, saj je edini kandidat velenjski župan Bojan Kontič, ki ga je predlagal velenjski občinski svet.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.