12:08, pet, 19. Apr

Naj bo december pravljičen za vse





V Zvezi prijateljev mladine Slovenije skrbijo, da bo december pravljičen za vse.

Vir: pixabay.com
Vir: pixabay.com

S prazniki poln december je za tiste otroke in njihove družine, ki se soočajo s pomanjkanjem materialnih dobrin, izjemno težak, opozarjajo v Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Da bi jim omogočili čim lepši konec leta, so skupaj z društvi in zvezami pripravili veliko prazničnih aktivnosti po vsej državi.

V sklopu prazničnega decembra društva in zveze po Sloveniji pripravljajo številne aktivnosti – lutkovne in gledališke predstave, glasbene pravljice, novoletne zabave in še mnogo drugega. Na veliko prireditvah jih bo obiskal Dedek Mraz. Vse informacije so na spletnih straneh posameznega društva, so sporočili iz ZPMS.

Dedku Mrazu, ki že 70 let obiskuje in preseneča otroke po vsej Sloveniji, se bodo poklonili tudi z drevišnjim odprtjem razstave v mariborskem muzeju narodne osvoboditve, na kateri bodo na ogled postavili razstavo utrinkov z njegovih poti po Sloveniji.

Razstavo, ki bo na ogled do 13. januarja, bo seveda odprl kar sam dedek Mraz, po odprtju pa najmlajše čaka delavnica.

ZPMS bo sicer skupaj s TV Veseljak že drugič organizirala tudi dobrodelno akcijo zbiranja daril za praznično obdarovanje otrok iz socialno ogroženih okolij. TV Veseljak bo v sodelovanju z istoimenskim radiem, znanimi slovenskimi glasbeniki in gledalci zbral 100 daril, v zvezi pa bodo poskrbeli, da bodo darila prišla v prave roke in osrečila otroke po Sloveniji.

Tudi razvedrilni program TV Slovenija bo dobrodelen. V oddajah Vem!, Slovenski pozdrav, Kdo bi vedel in Vikend paket, bodo skupaj z zvezo izpeljali “vikend praznične dobrodelnosti”. Z zbranim denarjem bodo tokrat pomagali družinam in predvsem otrokom, ki so bolni ali živijo v pomanjkanju. S klicem na 090 93 30 93 bodo gledalci lahko prispevali po 1,25 evra, s sporočilom sms s ključno besedo ZPMS5 na 1919 pa pet evrov.

V decembru na ZPMS zbirajo tudi žoge vseh vrst, ki jih dobijo otroci po vsej Sloveniji. Tako bodo v zvezi do vključno 15. decembra v sodelovanju z Društvom za promocijo športa Slovenije zbirali žoge in druge športne rekvizite za socialno ogrožene otroke. Posebej v tem mesecu družinam v stiski pomagajo tudi nekateri trgovski centri, ki v svojih trgovinah na posebnih mestih zbirajo hrano.

Novomeško društvo prijateljev mladine Mojca, ki na Dolenjskem že 49 let za otroke vsako leto pripravi obdarovanje z dedkom Mrazom, tokrat pripravlja 39 obdaritev za skupaj osem občin. Za plačilo daril in decembrskega programa morajo zbrati za približno 115.000 evrov donacij, poleg občin pomoč pričakujejo od podjetij, ustanov in drugih darovalcev. Prošnje za denarno pomoč so naslovili na več kot 3300 podjetij in ustanov.

V Novem mestu bodo pripravili 23 prireditev, preostalih 16 pa v občinah Šentjernej, Žužemberk, Škocjan, Straža, Šmarješke Toplice, Mirna Peč in Dolenjske Toplice, kjer bodo otroke letos obdarovali prvič. Navedene občine za vsakega obdarjenega malčka prispevajo po 23 evrov. Letošnje darilo bo v znamenju čebel.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.