13:11, pet, 29. Mar

Najdeno bombo v Vurberku bodo uničili v torek





Kot so sporočili danes iz Policijske uprave (PU) Maribor, bodo uničenje neeksplodirane 250-kilogramske letalske bombe pristojne službe izvedle v torek dopoldne. Načrte o dosedanjih in predvidenih aktivnostih pa bodo njihovi predstavniki pojasnili na jutrišnji novinarski konferenci na Občini Duplek.  kot so še sporočili, bo postopek onesposobljenja bombe zelo zahteven.

Bomba v Vurberku, vir: PU Maribor
Bomba v Vurberku, vir: PU Maribor

Na ponedeljkovi novinarski konferenci bodo sodelovali predstavnik uprave za zaščito in reševanje Igor Boh, predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Bojan Kopač, poveljnik civilne zaščite Občine Duplek Bojan Turčin in predstavnik mariborske policije Peter Majcenovič.

Domačin je 250 kilogramov težko ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne našel v sredo, nato pa jo je prepeljal na dvorišče svoje hiše v bližini in šele zatem obvestil policijo.

Gre za prvi primer najdbe takšne vrste bombe v Sloveniji. Ima namreč kemični vžigalni mehanizem in v podobnih primerih, ki so jim bili priča v tujini, je že prišlo do nesreč oziroma poškodb strokovnjakov, ki so delali na tem. V zgodovini izvajanja ukrepov varstva pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi v Sloveniji je to ena najzahtevnejših intervencij doslej.

Bombo bodo najverjetneje nevtralizirali na kraju najdbe, zato bo treba zaščititi okolico. Družino najditelja so že evakuirali, obenem pa je hermetično zaprto območje v oddaljenosti 300 metrov od nahajališča bombe. Onemogočen je dostop do gradu in tamkajšnje cerkve, vse dostope stalno nadzirajo policisti in gasilci.

Ko bodo strokovnjaki začeli s postopkom deaktivacije, bodo izpraznili območje v oddaljenosti enega kilometra okoli spornega predmeta, kar bo pomenilo evakuacijo okoli 400 ljudi, so napovedali predstavniki pristojnih služb. Do takrat ni razlogov za preplah, saj bomba miruje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.