03:55, čet, 25. Apr

Najmlajši spoznavali deficitarne obrtne poklice





Na OŠ Miklavž na Dravskem polju so minulo sredi otroci v okviru Tehniškega dneva za osnovnošolce, spoznavali deficitarne obrtne poklice.

tehniški dan spoznavanje poklicev miklavž (5)Z namenom narediti obrtne poklice, ki jih naše gospodarstvo potrebuje, pa se za izobraževanje zanje odloča vse manj otrok, privlačne za bodoče generacije aktivnih zaposlenih, je na Osnovni šoli Miklavž na Dravskem polju potekal Tehniški dan, na katerem so učenci vseh razredov na različnih delavnicah spoznali obrtne poklice, v nekaterih pa so se učenci višjih razredov lahko tudi preizkusili. “Tehniški dan, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Maribor, je vsebinska in organizacijska dodana vrednost tako za šolo kot učence. Na njem je sodelovalo 595 učencev vseh razredov in 57 strokovnih delavcev. S takšnimi projekti želimo otrokom omogočiti, da spoznajo, da je vsak poklic pomemben in spoštovan ter je ključnega pomena prav to, da se ga opravlja s srcem,« je povedala ravnateljica Osnovne šole Miklavž na Dravskem polju Dušanka Mihalič Mali. »Zavedati se moramo, da imamo v Sloveniji trenutno težave z obrtnimi poklici, a trend se obrača. Prepričan sem, da bodo že v kratkem ti poklici znova primerno spoštovani in bolje plačani,” je učencem uvodoma povedal podpredsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Marko Gorjak.

tehniški dan spoznavanje poklicev miklavž (2)

Medtem ko so se učenci od 1. do 5. razreda seznanjali s poklici na delavnicah na šoli, so učenci višjih razredov obiskali sodelujoče srednje poklicne šole, kjer so spoznavali izobraževalni program za bodoče obdelovalce lesa, strojne, logistične tehnike, mesarje, peke, slaščičarje, cvetličarje, veterinarske tehnike in druge poklice, za katere izobražujejo na Srednji lesarski in gozdarski šoli, Tehniškem šolskem centru Maribor, Srednji prometni šoli, Srednji gradbeni šoli, Srednji šoli za prehrano in živilstvo, Srednji elektro-računalniški šoli in Biotehniški šoli. Največ zanimanja med mlajšimi je pritegnilo gradbeništvo, v sklopu katerega je na delavnici nastal manjši enostavnejši grajeni objekt, veliko zanimanja pa so pokazali tudi za letošnje trende pri oblikovanju pričesk in pozorno prisluhnili trikom, ki jih je z njimi delila poklicna frizerka.

Dogodek je bil organiziran v sklopu aktivnosti SPOT svetovanje Podravje. Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.