11:32, pet, 29. Mar

Nakvis potrdila študijski program dentalne medicine na mariborski medicinski fakulteti





Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) je po dolgotrajnih prizadevanjih Univerze v Mariboru prejšnji teden potrdila študijski program dentalne medicine na mariborski medicinski fakulteti. Zdaj sledi ureditev financiranja novega študijskega programa in če bo vse po sreči, bodo prve študente vpisali že prihodnje študijsko leto.

Medicinska fakulteta Maribor.
Medicinska fakulteta Maribor.

Z akreditacijo študijskega programa dentalne medicine v Mariboru je po navedbah rektorata mariborske univerze storjen velik, a še ne zadosten korak, da bi lahko program začeli izvajati v praksi.

“Zdaj nas čaka še težji del, kako zagotoviti potreben denar,” je opozoril rektor univerze Zdravko Kačič. “Zagotovo ne bo preprosto. Najti moramo tiste poti, ki so znotraj zakonskih rešitev, ki jih imamo na voljo,” je dodal.

S precej dobre volje in posluha države bi lahko po njegovih ocenah vpisali prve študente že to jesen. “Za Univerzo v Mariboru in mesto bi bil to pomemben razvojni korak,” je prepričan.

Na medicinski fakulteti so po besedah dekana Ivana Krajnca pripravljeni na zagon študija, med drugim imajo dva sodobno opremljena laboratorija za praktični pouk. “Tukaj je postavljenih in že v funkciji okoli 40 simulatorjev in okoli šest stomatoloških stolov, ki so prav tako že v funkciji. Zdaj okoli pol leta že dejansko čakajo, da jih postavimo v življenje, jim damo uporabnost,” je pojasnil.

Opremo so pridobili od partnerskih fakultet iz tujine, kot glavni razlog za uvedbo študija pa navajajo pomanjkanje zobozdravnikov v državi. Na medicinski fakulteti, ki bo konec tedna obeležila 15 let obstoja, so izpostavili, da se Slovenija po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat uvršča na rep evropskih držav po številu zobozdravnikov na 100.000 prebivalcev. Dekan Krajnc je prav tako opozoril, da se bo v prihodnjih letih upokojilo precej zobozdravnikov.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.