09:43, pet, 29. Mar

Navodila za obisk grobov med prazniki





Pogrebno podjetje Maribor sporoča pomembne informacije pred dnevom spomina na mrtve, povezane s sprejemanjem preventivnih ukrepov.

Slika je simbolična

Obiski pokopališč

Pomembna novost tega tedna je, da (od spremembe, ko ni več možno prehajanje občin), obisk grobov ni več izjema. Dovoljenje ima samo tisti, ki je najemnik ali plačnik najema za grob. Torej ena oseba, kadar gre za prehod občine. V isti občini so obiski pokopališč dovoljeni v skupini do največ šest oseb, ob upoštevanju priporočil NIJZ. Več se jih lahko zbere le, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Zadrževanje na pokopališčih in pred njimi je, upoštevajoč Odlok o omejitvi gibanja, mogoče le od 6. do 21. ure. Obvezna je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza tudi na pokopališčih kot to velja za vsa gibanja in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih. Upoštevati je potrebno zadostno medosebno razdaljo.

Urejanje in obisk grobov pred ali po praznikih, da se izogne gneči

Praviloma na pokopališča prihajajo starejše generacije, ki so v tem trenutku najbolj izpostavljene in najbolj ogrožene, zato se priporoča, da se v izogib gneči konec tedna, obiske grobov opravi pred dnevom spomina na mrtve ali pa po 1. novembru. V času, ko je druženje omejeno in se bomo tudi obiska pokopališča verjetno udeležili v manjšem številu, lahko sožalje izrečemo tudi na drugačen in alternativen način, morda s prižigom virtualne svečke. Tudi okolje bo hvaležno.

Strankam na voljo tudi med prazniki

V pokopališki pisarni bo mogoče 31. oktobra dobiti informacije med 8. in 12. uro, na 1. november preko infomata in dežurnega telefona. Z veliko mero potrpljenja, medsebojnega spoštovanja in občutka odgovornosti smo in bomo še naprej skrbeli za dobrobit nas vseh. Za vaše in naše zdravje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.