03:18, sob, 10. Avg

Naziv častnega občana mesta Maribor Božidarju Krajnčiču





Na današnji slovesnosti v počastitev praznika Mestne občine Maribor bodo naziv častnega občana mesta podelili upokojenemu profesorju Božidarju Krajnčiču, ki je med drugim zaslužen za Univerzitetni kmetijski center in Botanični vrt Univerze v Mariboru. Posebnega priznanja bosta deležna še zavod Detel in novinar Franček Jauk.

podelitev-priznanj-mom-9

Te osrednje nagrade mesta podelijo vsako leto v počastitev praznika Mestne občine Maribor, ki se obeležuje 20. oktobra, na dan, ko je bil Maribor prvič omenjen v pisni listini iz leta 1164. Med častnimi občani so nekdanji župan Alojz Križman, rektor Ludvik Toplak, zdravnik Kurt Kancler, pisatelj Boris Pahor, lani pa je ta naziv prejel upokojeni pomožni škof Jože Smej.

Kot izhaja iz obrazložitve občinske komisije za priznanja in nagrade, si zaslužni profesor Božidar Krajnčič zasluži naziv častnega občana mesta za svoje življenjsko delo in zasluge, dosežene pri dolgoletnem strokovnem delu na področju biološke znanosti, za izgradnjo Univerzitetnega kmetijskega centra in Botaničnega vrta Univerze v Mariboru ter osebni prispevek njegovega dela k ugledu mesta in na mednarodnem področju.

Krajnčič je bil v letih 1983 in 1985 kot prorektor za raziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru pobudnik integriranega informacijskega sistema univerze, obenem je močno prispeval pri prehodu biologije na visokošolski oziroma univerzitetni študij današnje filozofske fakultete v Mariboru.

Kot redni profesor na fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede je pomembno doprinesel k znanstveno-raziskovalni in pedagoški dejavnosti fakultete. V 90. letih je ustanovil Univerzitetni kmetijski center, prav tako je bil zaslužen za izgradnjo Botaničnega vrta Univerze v Mariboru, ki je v letu 1999 postal del združenja mednarodno priznanih botaničnih vrtov.

Povezan je s številnimi uspešnimi projekti tudi v gospodarstvu. Med drugim je uspešno vodil številne temeljne raziskovalne projekte Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, v okviru katerih je proučeval problematiko škodljivcev in bolezni v gozdovih Slovenije ter varstvo gozdov.

Listino mesta Maribor bodo letos podelili zavodu Detel za njegove dosežke na področju zaposlovanja težje zaposljivih invalidov. Zavod je bil ustanovljen leta 2005 v Mariboru z enoto v Murski Soboti, kasneje se mu je pridružila še enota na Ptuju. Danes kot največji zaposlitveni center v Sloveniji povezuje okoli 140 oseb, od tega 57 invalidov na zaščitenih delovnih mestih.

Zlati grb mesta Maribor pa prejme Franček Jauk za dolgoletno novinarsko in publicistično delo ter osebni prispevek pri ustvarjanju slovenskega dokumentarnega filma. Med njegovimi odmevnejšimi stvaritvami so dokumentarna filma o Antonu Trstenjaku in Leonu Štuklju ter portreti dobitnikov Borštnikovih prstanov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.