16:20, sob, 20. Apr

NE NASEDAJTE OBJAVI o bankomatih: Še ena prevara in zloraba podatkov





Po Facebooku v teh (spet) kroži objava z navodili kako ukrepati v primeru, da vas nekdo prisili k dvigu denarja na bankomatu. Gre za (že nekaj let staro) prevaro, s katero je očitno nekdo ponovno skušal zlorabiti podatke ene izmed uslužbenk Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) in naplahtati ljudi.

Marsikdo je v teh dneh videl in celo delil objavo, ki na prvi pogled izgleda kot uradno navodilo ali varnostni nasvet kako ukrepati, če vas nekdo prisili, naj na bankomatu dvignete denar in mu ga izročite. V objavi piše tudi, da postopek deluje, trditev pa je podkrepljena še s podpisom Nataše Nagode, ene izmed uslužbenk Finančne uprave, ki je zapis odločno demantirala: “Informacija ne drži!!!!

Gre za zlorabo podatkov
Kot so nam pojasnili na Finančni upravi, gre za očitno zlorabo podatkov in popolnoma zavajajoč zapis. “FURS nima nobenih pooblastil nad bankomati. Spodaj v sporočilu so sicer res navedeni podatki naše uslužbenke, ki pa so bili očitno zlorabljeni. Klub temu naj poudarimo, da so tudi ti podatki, ki so v objavi, zelo stari in zato neaktualni, saj Davčne uprave RS od avgusta 2014 ni več. Od takrat imamo Finančno upravo RS“, so pojasnili.

Dopolnjeno 21.1.2017, ob 12.33 z odzivom Nove KBM

Prav tako smo pridobili udi odgovor Nove KBM, kjer prav tako pravijo, da zapisano ne drži. “Na bankomatih ni mehanizmov, ki bi ob vpisu PIN-a v obratnem vrstnem redu sprožili alarm. V opisanem primeru prisile nad stranko gre za kriminalno dejanje, ki je v domeni organov pregona in ne bank,” so pisno sporočili.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.