20:35, sre, 24. Apr

Negotova usoda Dravske vile





Na nabrežju Drave v Mariboru je že vrsto let zasidrana ladjica, ki je ponujala turistične prevoze po reki. Trenutno zaradi obnove Lenta in gradnje nove brvi ne obratuje, dovoljenje za plovbo pa ima zaenkrat le še do konca tega meseca. Lastnik podjetja Don travel Marjan Krajnc še ne ve, kakšna bo njena usoda.

“Dravska vila trenutno miruje. Za naprej pa imamo več opcij. Med drugim se pogovarjamo o njeni selitvi drugam, zanimanje je tudi za to, da bi jo prodali,” je Krajnc ta teden povedal za STA.

Trenutno edina ladja v Mariboru je privezana na pomolu pri lutkovnem gledališču. Na njej je nekaj časa obratovala kavarna in restavracija, zdaj pa tudi to ne več, saj je zaradi obnove Lenta oviran dostop gostov do nje. Od lani ne pluje več, saj je njena plovna pot zaprta zaradi izgradnje nove brvi pri Starem mostu.

Krajnc je povedal, da so višino ladje že prilagodili tako, da bi lahko plula tudi pod novo brvjo. “Ostaja pa vprašanje plovne poti, ki je v pristojnosti mesta. Zato trenutno težko rečem, kaj bo z ladjo,” je dejal.

Razočaran je, da ladjica ni več dobrodošla pri mestnih oblasteh, čeprav jo je pred več kot desetimi leti naročila prav občina. Enako velja za turistični vlakec Jurček. “Čeprav je pri turistih, otrocih, starejših in drugih ljudeh dobro sprejet kot zanimiva popestritev mestne ponudbe, se tudi tega izganja iz mesta,” je dejal.

Vlakec Jurček ne sme več parkirati pri frančiškanski cerkvi in tako nima več stalne lokacije za sprejemanje gostov, ampak vozi samo za vnaprej dogovorjene skupine. Zato se Krajnc tudi zanj dogovarja za selitev v drug kraj.

Mestna občina Maribor je nameravala nabaviti električni vlak, ki bi vozil po središču mesta, a je zaradi nezmožnosti dobave komponent in podaljševanja roka dobave konec lanskega odstopila od tega naročila ter vlakcu Jurček podaljšala dovoljenje za ustavljanje v coni za pešce. “Jurček bo vozil, vse dokler ne sklenemo dogovor o njegovi selitvi,” je povedal Krajnc.

Za ladjico bo družba Don travel po njegovih besedah zaprosila za podaljšanje dovoljenja za plovbo, a nima veliko upanja na ugoden odgovor. “Zato tečejo resni pogovori o selitvi iz Maribora. V igri imamo dve možni lokaciji. Rešiti moramo samo še tehnične podrobnosti,” je dejal.

Že splavitev ladjice leta 2010 so spremljali zapleti, med drugim težave na poti iz srbske ladjedelnice v Maribor, namigovanja o domnevni korupciji ob uvedbi turističnih prevozov na Dravi ter izgradnja Studenške brvi na reki, ki otežuje plovbo okoli 22 metrov dolge in skoraj 40 ton težke ladje.

Marjan Krajnc je pred tremi leti kupil še hotel Bellevue na Mariborskem Pohorju in se lotil njegove obnove. Restavracija in hotel obratujeta ves čas obnove, trenutno pa se začenja izvedba ogrevanja novo zgrajenega bazena. Med drugim so zgradili tudi fitnes in savne, obnovili 30 sob in povečali jedilnico. Celotna investicija bo po njegovih besedah stala nekaj več kot štiri milijone evrov. “Verjamemo, da smo s tem pomembno obogatili ponudbo na Pohorju,” je dejal.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.