10:23, ned, 28. Jul

Nekdanja inženirja v jedrski elektrarni Černobil se skrivata v kleti, okrog njiju so ruski vojaki, vrstijo se eksplozije





Halina in Valerij sta nekoč delala v jedrski elektrarni Černobil. Ko se je leta 1986 tam zgodila nesreča, sta zapustila svoj dom. Zdaj pa sta ujeta v novem domu, v mestu Černigov, kjer sta ujeta v kleti, medtem ko se v njuni neposredni bližini odvija vojna z eksplozijami in rušitvami mostov.

Prijatelji si zjutraj pošljejo kratko sporočilo, da so živi

Zakonca ob predstavitvi svoje zodbe nočeta razkriti svojega priimka, saj se bojita ruskega maščevanja, pišejo na portalu Svet24. Za tiskovno agencijo Reuters sta povedala, da se ne želita ponovno seliti in da sta zaradi vseh spopadov, nenehnih aktiviranj siren kar v kleti. Okna v hiši, kamor sicer tudi prideta, sta prekrila z odejami, da se ne vidi, da je kdo tam, v kleti imata vodo, plinski gorilnik, vloženo in konzervirano hrano, vzmetnice, da lahko na njih spita. Povedala sta še, da so povezave med mesti in z drugimi naselji prekinjene, v trgovinah ni več surovin, hrane, lekarne so prazne. Nekaj stika imata s prijatelji iz treh drugih mest, ravno toliko, da si zjutraj pošljejo kratko sporočilo, da so živi.

Spečeta kruh in ga razdelita

Zakonca Halina in Valerij še pravita, da sta odrezana od sveta, ne moreta zbežati preko humanitarnega koridorja, na eni strani imata Belorusijo, edina pot do Kijeva pa vodi skozi Černigov, kjer pa velika nevarnost zaradi nenehnega obstreljevanja. Halina speče vsak dan več štruc kruha, Valerij jih odnese tistim, ki potrebujejo kruh. A ob vsem upata, da bo Ukrajina zmagala in da bodo lahko spet varno živeli.

Valerij meni, da bi v primeru bombardiranja Černobila prišlo do katastrofe

Valerij se je spomnil na jedrsko elektrarno v Černobilu, kjer je nekoč delal. Pravi, da je tam sicer poskrbljeno za varnost. A da bi, če bi prišlo do bombardiranja, prišlo do katastrofe. Elektrarna je sicer ostala brez elektrike, strokovnjaki iz Mednarodne agencije za atomsko varnost pa mirijo, da izpad elektrike ne bo imel resnih posledic. Za hlajenje zadošča voda v bazenih. Elektrika pa naj bi bila že zagotovoljena.

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.