06:25, ned, 28. Jul

Nekdanji japonski premier po današnjem strelskem napadu umrl, svetovni voditelji pretreseni





Nekdanji japonski premier Shinzo Abe je umrl za posledicami današnjega strelskega napada, so poročali japonski mediji. 67-letni Abe je umrl v bolnišnici v mestu Nara, kamor so ga prepeljali po napadu.

Nekdanjega premierja so danes ustrelili na predvolilnem dogodku. Policija je sicer že identificirala in prijela 40-letnega osumljenca Tetsuya Yamagamija, ki je nekdanji  pripadnik mornarice iz Nare. Zasegla mu je doma izdelano pištolo, ki jo je storilec uporabil v napadu. Med prijetjem se naj ne bi upiral.

Svetovni voditelji pretreseni zaradi napada

Dopoldne po našem času so na Japonskem sicer še upali, da bo Abe preživel, številni  svetovni voditelj pa so strelski napad obsodili in izrazili podporo Abeju. Slovenski predsednik Borut Pahor je na Twitterju zapisal, da je Slovenija pretresena zaradi atentata in da so misli Slovencev pri Abeju in njegovi družini. Iz kitajskega zunanjega ministrstva so sporočili, da so šokirani zaradi napada. “Upamo, da bo nekdanji premier Abe zunaj nevarnosti in da bo kmalu okreval,” je po navedbah AFP na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Zhao Lijian. “Prepričani smo, da bodo tisti, ki so načrtovali in zagrešili ta pošasten zločin, nosili odgovornost za to teroristično dejanje, ki ga ni mogoče upravičiti,” pa je v izjavi zapisalo rusko zunanje ministrstvo. Na napad so se odzvale tudi ZDA, in sicer je ameriški zunanji minister Anthony Blinken, ki se trenutno udeležuje zasedanja zunanjih ministrov skupine G20 na Baliju, dejal, da so ZDA “globoko užaloščene in zaskrbljene”. Indijski premier Narendra Modi je kmalu po napadu dejal, da ga je ta “globoko prizadel”, nekdanjega japonskega premierja pa je označil za “dragega prijatelja”. Britanski premier v odhodu Boris Johnson je na Twitterju zapisal, da je “žalosten in zgrožen” zaradi “podlega napada”, medtem ko je predsednik Evropskega sveta Charles Michel izjavil, da je “šokiran in žalosten zaradi strahopetnega napada”, Abeja pa je označil za “resničnega prijatelja” in “gorečega zagovornika multilateralizma in demokratičnih vrednot”. Izrazi zaskrbljenosti in obsodbe napada so prišli tudi iz Francije, Tajske, Avstralije in mnogih drugih držav, še navaja AFP.
Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.