04:49, pet, 19. Apr

Nekdanji predsednik mariborske SDS Zvone Zinrajh izstopil iz stranke





Zinrajh je vodenje lokalnega odbora SDS prevzel oktobra 2016, ko je odstopil Gregor Pivec. Pred lanskimi lokalnimi volitvami se ga je omenjalo kot možnega kandidata SDS za župana Maribora, a je nato stranka presenetila z odločitvijo, da podpre župansko kandidaturo Franca Kanglerja (NLS).

Zvonko Zinrajh na seji Mestnega sveta Mestne občine Maribor
Zvonko Zinrajh na seji Mestnega sveta Mestne občine Maribor

“Razlogi so v mojih osebnih stališčih do politike SDS v zadnjih letih,” je sporočil. SDS je s tem izgubila enega od skupno treh glasov v mariborskem mestnem svetu. Dva meseca po volitvah, na katerih je zmagal županski kandidat SMC Saša Arsenovič, SDS pa je svojo zastopanost v mariborskem mestnem svetu zmanjšala s štiri na tri predstavnike, je Zinrajh sporočil, da odstopa z mesta predsednika lokalnega odbora stranke. Ta je pozneje za novega vodjo izvolila poslanca DZ Dejana Kaloha.
Zinrajh je odstop s čela lokalnega odbora sredi februarja utemeljil z “osebnimi razlogi”, a je bilo že takrat jasno, da se oddaljuje od stranke. Glavni razlog za razhajanje naj bi bila prav podpora županski kandidaturi Kanglerja. Po poročanju časnika Večer namreč Zinrajh in lokalni odbor stranke nista želela podpreti Kanglerjeve kandidature za župana, ampak so ga podprli šele, ko je centrala stranke v Ljubljani zagrozila, da ne bo podprla liste za mestni svet in da bodo lokalni odbor, če bo še naprej neposlušen, po potrebi razpustili.
Danes je Zinrajh bolj neposreden. “Z današnjim dnem izstopam iz članstva SDS in kot član izvršilnega odbora ter kot predsednik komisije za skupno zunanjo in varnostno politiko pri strokovnem svetu SDS. Razlogi so v mojih osebnih stališčih do politike SDS v zadnjih letih,” je razlog za izstop iz stranke pojasnil Zinrajh.
“Odločitev je zorela že dalj časa in ima korenine v mojem razumevanju Pučnikove dediščine, od katere se po moji oceni stranka umika. V skrbi za Maribor in njegove prebivalce ter v upanju, da lahko vendarle še kaj koristnega postorim, pa ostajam samostojni svetnik mestnega sveta Mestne občine Maribor,” je dodal v pojasnilu na družbenem omrežju Facebook.
SDS, ki je ena redkih strank, ki ni stopila v koalicijo župana Arsenoviča, ima tako v 45-članskem mestnem svetu le še dva sedeža. Kaloh izstopa Zinrajha ne komentira. Kot je povedal za STA, bo vodenje svetniške skupine zdaj prevzela Vladimira Cokoja. Poleg nje zastopa SDS v mestnem svetu še Ivan Celcer.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.