14:24, pet, 5. Jul

Neverjetno, v Radencih ponovno volitve za občinskega svetnika





V Občini Radenci je zadnji teden januarja za mizo sedel novi občinski svet, ki so ga na nadomestnih volitvah občani izvolili osmega januarja, dan pozneje pa je odstopil občinski svetnik Jože Šmelc, iz Neodvisne liste.

Trenutno tako čakajo na nadomestne volitve za občinskega svetnika. Spomnimo – če svetnik odstopi po šestih mesecih na položaju, ga nadomesti kandidat z njegove liste, ki je bil po izidih zadnjih volitev takoj za njim. Ker pa je Šmelc odstopil prej kot po pol leta mandata, morajo opraviti nadomestne volitve.

Svetnik nepreklicno odstopil

Kako situacijo vidi župan občine Radenci, Roman Leljak? “Svetnik je zaradi nepoznavanja svojega dela, oz. svojih pravic in dolžnosti, odločil za odstop. Brez da bi se prej ali s svojo stranko ali z vodstvom občine. Čeprav sem ga jaz osebno na to opozoril, pa mi očitno ni verjel. Tako je podal odstopno izjavo in po zakonu, ki velja za vse volitve od državnega zbora, do občinskega sveta, se morajo izvesti volitve, če pride do odstopa v prvega pol leta po izvolitvi. To se zgodi, ko so izvoljeni ljudi, ki ne razumejo resnosti svojega dela.”

Za volitve bo šlo novih 15 tisoč evrov občinskega denarja 

Za Lokalec.si Leljak še pove: “Sicer same volitve ne bodo imela samega vpliva na moči v občinskem svetu, tako da verjamem, da se politične stranke ne bodo niti posebej politično angažirale, tako da bodo te volitve šle mirno mimo. S tem, da bo občina morala za to plačati strošek približno 15 tisoč evrov.”

Občinski proračun bo tako obremenjen za novih 15 tisočakov: “Če so tiste volitve stale nekje okoli 18 tisoč evrov, so pač opravičile svoj namen, ker smo presegli tisto mat pozicijo. V tem primeru pa teh 15 tisoč evrov brez potrebe trošimo, ker je imel svetnik tudi pravico in možnost, da se prvih šest mesecev niti ne odzove na vabila na občinski svet in bi lahko počakal šest mesecev in potem odstopil,” še pojasni Leljak.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.