11:34, pet, 29. Mar

NIJZ: Pred sezonsko gripo poskrbimo za zaščito





Na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so včeraj začeli cepiti proti gripi. Nekaterim še posebej priporočajo cepljenje, denimo starejšim od 65 let in kroničnim bolnikom. 

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Cepljenje proti sezonski gripi je dokazano najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe. Cepljenje se priporoča vsem zdravim osebam, še posebej pa osebam s povečanim tveganjem za težji potek obolenja. To so osebe starejše od 65 let, osebe s kroničnimi obolenji srca in ožilja, kroničnimi obolenji dihal in presnove vključno s sladkorno boleznijo ter osebe z oslabelim imunskim sistemom. Pri omenjenih skupinah prebivalstva lahko gripa poteka v težji obliki, zaradi poslabšanja osnovne bolezni pa pogosto zahteva bolnišnično zdravljenje. Večje tveganje za zaplete ob gripi imajo tudi nosečnice, majhni otroci (6 mesecev do 2 let starosti) in osebe z izrazito prekomerno telesno težo.

V nekaterih zahodnoevropskih in skandinavskih državah se vsako leto proti gripi cepi več kot 50 % starejših oseb in oseb z večjim tveganjem za težji potek gripe. Cepljenje proti gripi ne nudi popolne zaščite pred okužbo, zato cepljenje priporočamo tudi osebam, ki prihajajo v stik z osebami s povečanim tveganjem za težji potek gripe in jih želijo zaščititi pred prenosom bolezni. S cepljenjem otrok, šolarjev, študentov in zaposlenih lahko preprečimo širjenje bolezni v kolektivu. Letošnje cepivo proti sezonski gripi vsebuje 4 različne antigene virusov gripe, za katere se pričakuje, da bodo krožili v prihajajoči sezoni. Cepivo za otroke vključuje 3 antigene. Zaradi vsakoletne zamenjave tipov virusa v cepivu se je proti gripi smiselno cepiti vsako leto, pravijo na NIJZ-ju.

Cepivo je sestavljeno iz prečiščenih površinskih antigenov virusov. Cepivo je mrtvo in ne more povzročiti bolezni niti v blagi obliki. Le redko se po cepljenju pojavijo stranski učinki, kot so blago povišana telesna temperatura, slabo počutje, oteklina, rdečina in bolečina na mestu vboda, ki pa izginejo v nekaj dneh. Pri cepljenju proti sezonski gripi ni nikoli bilo opaziti pojava težjih neželenih učinkov, kljub dejstvu da se vsako leto proti gripi cepi več 100 milijonov ljudi. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, OE Maribor, Prvomajska 1, so pričeli izvajati cepljenje proti sezonski gripi in pnevmokokni pljučnici v ponedeljek 16. oktobra. Cepljenje bodo izvajali od ponedeljka do petka med 8.00 in 12.00 uro. V času od 16.10.2017 do 21.12.2017 bo cepljenje potekalo tudi v popoldanskem času, in sicer ob torkih in četrtkih od 14.30 do 17.00 ure. Na cepljenje se ni potrebno naročiti. Dne 30.10.2017 bo ambulanta ZAPRTA. Cena cepljenja za vse osebe, starejše od 65 let, znaša 7,00 EUR. Enaka cena velja tudi za cepljenje nosečnic in kroničnih bolnikov (kronične bolezni obtočil (razen arterijske hipertenzije), dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (tudi sladkorna bolezen), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov ter bolezni, ki slabijo imunski odziv), ne glede na starost teh bolnikov. Za vse ostale znaša cena cepljenja 14,00 EUR. Želeli bi dodati, da smo se z letošnjim letom še bolj približali našim uporabnikom, saj smo zagotovili parkirna mesta za stranke pred vhodom v stavbo.

Za morebitne dodatne informacije v zvezi s cepljenjem smo vam na razpolago na telefonski številki 45 00 136. Prosimo vas, da z informacijo o pričetku cepljenja na NIJZ, OE Maribor, seznanite vaše poslušalce, bralce oz. gledalce. Hvala za vaše sodelovanje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.